Hírek

Orbán Szilvia

2021. december 7.

Egy kutatás azon dolgozik, hogy a növények – a DNS-ük alakításával – jelezhessék, ha zavarja őket valami.

Időről időre bebizonyosodik, hogy a tudomány lehetőségei gyakorlatilag határtalanok, és a kutatók világszerte egészen elképesztő projekteken dolgoznak pillanatnyilag is. Ezek némelyikéről idővel kiderül, hogy totális zsákutca, mások veszélyeseknek bizonyulnak, ám egy részük meglehetősen ígéretes. Azt, hogy melyik kutatásból lehet a jövő nagy dobása, általában csak hosszú évek idegőrlő munkája dönti el.

Az innovatív gondolkodás az élet minden területén tartogat olyan áttöréseket, amelyek akár már a közeljövőben is gyökeresen megváltoztathatják az életünket. A szolgáltató szektor és az ipar mellett a mezőgazdaságban is hihetetlen projekteket fejlesztenek – erre példa az InnerPlant nevű agrotechnológiai cég munkássága is, amely

a növények kommunikációjának vizsgálatát állította a tevékenysége középpontjába.

A vállalat eredményeire többek között a Time magazin is felfigyelt, amely a technológiát 2021 legjobb találmányai közé sorolta.



Az alapvetés az, hogy a növények kommunikálnak, ha stressz éri őket. A kutatócég lényegében annyit csinált, hogy a növények jelző képességét módosította úgy, hogy az az emberek számára is sokkal érthetőbb legyen.


A növény által leadott szignál így akár már egy műholdról is jól látható, és könnyen dekódolható.



A vállalat tudósai ugyanis genetikai módosításokkal elérték, hogy az egyébként is kommunikáló növények az emberek számára még egyértelműbben jelezhessék, mit éreznek. Reményeik szerint, technológiájuk segítségével sokkal egyszerűbbé válhat a növénytermesztés, ugyanis a termény a tudtunkra hozhatja, ha szomjas vagy beteg.

Hogy hogyan? A növény bizonyos színnel világítani kezd, ha bármilyen stressz – pl. víz- vagy tápanyaghiány, kártevők, gombafertőzés – éri, így a termelő sokkal gyorsabban reagálhat az adott problémára, nem csak akkor, amikor a károk már emberi szemmel is jól láthatóak, és a veszteség gyakorlatilag visszafordíthatatlan.

A módszert elég jól illusztrálja az alábbi videó:


A példában két szett növénnyel – paradicsommal és lúdfűvel – szemléltetik az eredményeket. A felvételen jól látható, hogy a génmódosított növények teljesen úgy néznek ki, mint átlagos fajtársaik – legalábbis normál fényben. Mivel a növények által kibocsátott „ragyogás” szabad szemmel nem érzékelhető, az InnerPlant vezető kutatója, Roderick Kumimoto különböző lézerfényeket használ a demonstrálásra – ezek bizonyos stresszhatásokat imitálnak. Mindkét növényfajta esetében van egy-egy kontroll egyed, s jól megfigyelhető rajtuk a sárga, a narancsvörös, illetve a zöldes fény.



A valóságban a gazdálkodók a kutatócég „kibővített valóság rendszerét” használhatják a növények által kibocsátott fények monitorozására, írja a TheSpoon

Ahhoz, hogy a növényeknél elérjék, hogy bizonyos hatásokra ragyogni kezdjenek,

az InnerPlant tudósai egy emberi fogyasztásra is alkalmas fluoreszkáló fehérjét adtak az adott egyed DNS-éhez. Minden szín más-más problémát jelez.

A növény színes kommunikációja alapesetben akár egy iPhone segítségével is leolvasható, de a technológia, a nagygazdálkodók számára, akár drónokkal vagy műholdakkal is elérhető.

Egyelőre nem tudni, vajon ez lesz-e a jövő útja, de az biztos, hogy a vállalat jelenlegi növényválasztéka hamarosan a szójával bővül, és már tervezik a következő lépcsőt: a gyapotot és a kukoricát is bevonják a termékkörbe.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra