A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Ezek lehetnek az ősz kedvenc szakácskönyvei

Orbán Szilvia

2017. szeptember 7.

Az ősz legtöbbünknél egyet jelent a konyhában töltött idő megnövekedésével, a tartalmasabb ételekkel és az illatos süteményekkel. A szeptember tehát tökéletes időszak az új szakácskönyvek beszerzésére. A hazai kiadványok mellett időnként érdemes feltérképezni, milyen trendek forognak a nagyvilágban.

Az utóbbi időben megtörni látszik a nagy (televíziós) személyiségek és neves éttermek totális egyeduralma a gasztronómiai könyvpiacon. Amióta az Instagram és a blogok virágkorukat érik, a szakácskönyvek is egyre inkább visszatalálnak a lényeghez:

élvezzük az otthoni főzést!

A színes nemzetközi kínálat őszi megjelenésű, legérdekesebbnek tűnő kiadványaiból mutatunk néhányat, amelyek már megvásárolhatóak, illetve előrendelhetőek az interneten.

Sweet
Yotam Ottloenghi, a szakácskönyvírás egyik nemzetközi sztárja, a Plenty és a Jerusalem című kiadványok szerzője, végre valahára a desszertek felé fordult. Aki szerette korábbi könyveit, imádni fogja új, Sweet címet viselő receptválogatását is.
wd~50: The Cookbook
Ha nem feltétlenül főzni, sokkal inkább gyönyörködni és inspirálódni szeretnénk, Wylie Dufresne könyve – amely legendás éttermének a nevét viseli – a megfelelő választás. A receptek nem kezdőknek valók, ám a kiadvány csodaszép fotókkal illusztrált oldalait lapozgatva egész biztosan megéhezünk.
Making Chocolate: From Bean to Bar to S’more
Aki valaha is eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lenne egy nehéz nap végén a saját csokiját ropogtatni, ne hagyja ki az alábbi könyvet, amely akár kezdőknek is ajánlható részletes leírásaival és szemléletes lépésről-lépésre fotóival.
POK POK The Drinking Food of Thailand: A Cookbook
Andy Ricker, a POK POK éttermek séfjének receptkönyve az egyszerűbb fogások mellett igazi csemegéket is tartogat a thai konyha szerelmeseinek.
State Bird Provisions: A Cookbook
San Francisco Michelin-csillagos étterme, a State Bird Privisions is csodálatosan szép szakácskönyvet jelentet meg idén ősszel. Egy ilyen neves vendéglátóhely kiadványa nyilvánvalóan nem egy hétköznapi vacsorához kínál recepteket, ám igazán különleges alkalmakra mindenképp.
Dinner in an Instant: 75 Modern Recipes for Your Pressure Cooker, Multicooker, and Instant Pot
Melissa Clark, aki többek között a New York Times gasztronómia rovatának egyik írója, nem sokkal korábbi könyve, a Dinner után új fokozatba kapcsolt gyors, kedvenc háztartási gépeinkkel is könnyen elkészíthető, új receptjeivel.
Half Baked Harvest Cookbook: Recipes from My Barn in the Mountains
Aki még nem ismeri Tieghan Gerard blogját (Half Baked Harvest), sürgősen nézzen utána, és ha tetszett, amit ott lát, keresse a blogger elbűvölő szakácskönyvét (https://www.halfbakedharvest.com/cookbook), amely a hagyományos, jó minőségű ételek elkészítéséhez nyújt hathatós segítséget.
The Dinner Plan
A szerzőpáros kipróbált receptjei (Keepers) már 2013-ban nagy sikert arattak, mostani könyvük pedig annak nyomában jár: nincsenek felesleges hozzávalók, csak egyszerű, igazán jó receptek és remekül hasznosítható konyhai tippek.

Natural Feasts
Ella Mills, brit blogger túl van már két bestseller vega szakácskönyvön, mostani receptjeivel pedig olyan „mini menükre” koncentrál, amelyek egyszerűen elkészíthetők akár egy hétköznap este is, mégis lenyűgözik a hozzánk váratlanul betoppanókat.
Veganomicon – új kiadás
A vegán étkezés vitathatatlan királynője, Isa Chandra Moskowitz tíz évvel legendás könyve megjelenése után újra kiadja sokak szakácskönyv bibliáját. Érdemes lecsapni rá.
Slow Cooker
Martha Stewartot senkinek sem kell bemutatni, legújabb könyvébe a trendeknek megfelelően válogatott szívet-lelket melengető, ínycsiklandó recepteket.
The Home Cook
A Food Networkről ismerős Alex Guamaschelli könyvében nem olvashatunk beszerezhetetlen összetevőkről és újszerű konyhai technológiákról, a szerző inkább arra koncentrál, hogy a főzéssel csak most ismerkedők számára is öröm legyen a főzés. Egyszerű, ezerszer bevált receptek egy helyen.
The Sullivan Street Bakery Cookbook
Jim Lahey először dagasztás nélküli kenyerével bűvölte el az amerikaiakat, második könyvének pedig a pizzák voltak a főszereplői. Mostani szakácskönyve talán még ezeknél is nagyobb sikerre számíthat házi receptjeivel és eddig féltve őrzött titkos, családi trükkökkel.

Forrás: Epicurious, Huffington Post

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra