Hírek

S. N.

2020. október 1.

Zöld-fehér bor- és gasztrotúrát szerveznek neves borászok és legendás futballisták részvételével október 10-én.

A Ferencváros csapata 25 évvel ezelőtt szép fejezetet írt a magyar labdarúgás aranykönyvébe. A Bajnokok Ligája főtábláján aratott első és máig egyetlen magyar győzelem, a Grasshoppers elleni idegenbeli 3-0-s diadal, Hajdu Attila 11-es védése, Lisztes Krisztián és Vincze Ottó góljai, a Real Madrid elleni 1-1, az akkori címvédő Ajax elleni mérkőzések mind-mind feledhetetlenek. Szerencsés egybeesés, hogy ez a bravúr napjainkban újra megismétlődhet, de az akkori játékosok máig nagyon népszerűek.

Hajdu Attila a kapuskesztyűt azóta metszőollóra cserélte, már nem a védő-, hanem a szőlősorokat igazgatja, és balatoni barátaival úgy gondolta, a maga módján, borral, gasztrotúrával és persze néhány régi csapattárssal – Hrutka Jánossal, Telek Andrással és Vincze Ottóval – megünnepli a jubileumi évfordulót a szépséges Balaton-felvidéken.


„A Minden(ki)zöldell elnevezésű gasztrotúránkra azokat a Fradit és a legendás csapatot szerető vendégeket várjuk, akik érdeklődnek a minőségi borok világa és a gasztronómia iránt, szívesen sétálnak velünk a pincék, a több száz éves házak, a mandulafák és szőlőtőkék között, miközben gyönyörködnek a balatoni panorámában, akik kíváncsiak régi sztorikra, és akik szerint a sport és a gasztronómia kultúrája összetartozhat, de legalábbis kiegészíti egymást. Egy nap alatt bejárjuk Balatonudvarit és Fövenyest, a szőlőhegyet, a falut és a vízpartot” – foglalta össze a programot a Ferencváros volt kapusa, a gasztrotúra egyik házigazdája, Hajdu Attila.


„1995 nagyon jó év volt. Megnyertük a bajnokságot, a Magyar Kupát, és a szüret kezdetére szállítottuk is a holland, spanyol és svájci turistákat, szurkolókat kóstolásra – mesélte Hrutka János, a legendás csapat hátvédje. – A borászatok sem panaszkodhattak, hiszen kivételes termés kerülhetett a hordókba. A siker, egy nagy álom megvalósítása »terroirfüggetlen«, nem számít, hogy labdarúgóként vagy borászként éri el az ember.”


Az október 10-i túra a Skrabski Vinotékában indul borkóstolóval és péksüteménnyel, és itt mutatják be a túravezetőket is: Hajdu Attila, Hrutka János, Vincze Ottó, Telek András, valamint Matuz Krisztián (Spíler Tv), Moncz Attila (Sport Tv) és Deák Zsigmond (Nemzeti Sport) sportújságírók lesznek a beszélgetések résztvevői. Egy 60 perces sétával lehet eljutni a Fürjes Udvarházhoz, ahol bor- és sajtkóstoló várja a vendégeket Szabó Bálint sajtkészítővel. Ekkor kerül sor a Minden(ki)zöldell talkshow 1. részére. 40-50 perces séta következik a balatonudvari szőlőhegyen át a Skrabski Pincéhez, ahol a talkshow 2. része zajlik, innen 30 percre, a fövenyesi strandon, a Kalóz Strandbisztróban pedig Kalóz piknikválogatással lehet jóllakni. A beszélgetés itt is folytatódik, valószínűleg már egyre kötetlenebb formában.

A rendezvény szabadtéren lesz, és a jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával rendezik meg, legfeljebb 70 fő részvételével. Előzetes regisztráció szükséges az udvarigasztroturak@gmail.com címen.