Hírek

Magyar Konyha

2023. június 2.

11. alkalommal, már kiforrott recepttel érkezik a gasztrofesztivál: mintegy 50 vidéki és fővárosi étterem, valamint tucatnyi cukrászda adja össze az ország legnagyobb menüjét, amelyen több mint 200 különböző étel és desszert található. Ezt kíséri a szintén rendkívülinek mondható italkínálat, amelyben mindenki megtalálhatja a kedvére valót.


A rendezvény “országkóstolóként” is felfogható, amely három napon át, egy millenárisnyi területen mutatja be a legjobb hazai éttermeket és cukrászdákat. A vasárnap estig tartó Gourmet-ról nem hiányozhatnak a legjobb pezsgők, borok, sörök és röviditalok sem. A lenti képen a Kreinbacher standja látható, rajta egy sajnos rosszul látható idézettel, mely azt mondja: "Vannak a kiskutyák és vannak a nagyok". Értse mindenki úgy, ahogy akarja.


Végigtekintve a menün, zavarba ejtő változatossággal találkozhatunk. Nápolyi pizzát kóstolhatunk a Digótól vagy Szabi a Péktől, és az olasz gasztronómiánál maradva, a Pomo D’Oro megmutatja, mi a pizza sushi és milyen a makaróni, ha házi és füstös. Lesz BBQ, méghozzá marhaszegy, de cserépedényben készült vegán töltöttkáposzta is Stoller Marcinál (+52 Etyek), és grill: rablóhús a füredi Vasüzlettől, libanoni nyársak a Baalbeknél vagy a Byblosnál, és steak a Hússzabóságnál. A lenti képen nemcsak a kemence látványelem, de maga Szabi, a pék is, aki maga süti készre a pizzát.Ázsia a Gourmet-n is népszerű, a 101 Bistro baokkal készül, a Zhu&Co gőzbatyukkal, az Enso - a pacal mellett - tücsköt is kínál, Bíró Lajos tonkatsu rament ad, a Costes Izakaya-nál pedig ceviche, thaiföldi stílusban, Huszár Krisztián (SHO) teriyaki bárányt és céklát készít, a Yama-nál forró tom yum levest szürcsölhetünk, a Hibiscus-nál lesz a kimchi mennyország, és persze jön Wang Mester is, mindenféle jóval. Az osztriga is kurrens finomság Szabó Péter, az Osztrigasommelier épp Jahni Lászlót, a Kistücsök séfjét vezeti be az osztrigabontás és kóstolás titkaiba.A csillagos éttermek és a sztárséfek is kitesznek magukért. Az esztergomi 42 Restaurant füstön sült salátával készül, Sárközi Ákos (Borkonyha) mangalicát és pisztrángot is készít, Rácz Jenőnél kacsamell lesz BBQ-zeller dashi emulzióban, a Costes tejesbárányt kínál, Mizsei János (MÁK) pedig idén sem hagyja ki a lángost. A lenti képen az Aranykaviár faszénen sült osztrigája látható.


Erősödik a vidék, sok új étterem mutatkozik be a Gourmet-n. A régi és új kiállítóknál a hagyománytisztelők és klasszikusabb ízekre vágyók is megtalálhatják számításaikat: hideg kovászos tökfőzelék (Sparhelt), lecsó és mátrai borzaska (Bori Mami), paradicsomos káposzta (Góré), haltepertő (Horgonyzó), zöldborsófőzelék mangalicás gőzbatyuval (Kistücsök), rántott borjú (Kreinbacher Bistro), hortobágyi palacsinta (Lokal47), vadas nyúl szalvétagombóccal (Öreg Prés), mákos nudli mézharmattal és törökmézzel (Rókusfalvy Etyek), de még medve rillette is lesz medvegombával és medvehagyma pesztóval a székelyudvarhelyi Páva Étterem jóvoltából. A lenti képen Volenter István séf látható tálalás közben, aki ma a móri Öreg Prés Étteremben dolgozik.Végül, de nem utolsó sorban, soha ennyi cukrászat nem volt még a Gourmet-n. A kínálatban pedig flódni, ekler, pavlova, makaron és csokoládé hegyek, mignonok, gerbeaud, töltött macskanyelv, vegán sütik és high-end desszertköltemények a Mon Petit-től és a Nour-tól. A lenti képen Juhos Joci és Vida Péter, akik nemcsak közös standot bérelnek, de Joci egy kollaboráció keretén belül Vida borok felhasználásával készített süteményeket.
Ez persze még nem minden, a teljes menü itt böngészhető és le is tölthető. Jegyek a gourmetfesztival.hu oldalon és természetesen a helyszínen is kaphatók. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek