Hírek

MKO, Fotó: Páczai Tamás

2020. szeptember 6.

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Sajtmustrát, ahol szakmai zsűri bírálta el a legjobb magyar sajtokat, tejtermékeket.

Közel 100 minta közül választották ki szakképzett sajtbírák a legjobb magyar sajtokat. "Jó látni, hogy a magyar sajtok minősége évről évre javul és egyre több különleges sajt készül szerte az országban”- mondta elismeréssel a sajtbírálat szakmai vezetője, Pozsa Panni zsűrielnök.

Idén 6 arany, 9 ezüst és 10 bronz minősítés született.


Arany minősítésben részesült a Paraszt Sajt Raklett sajtja, a Tolbán Sajt házi vaj terméke, Tóth Gábor Krémfehér sajtja, Csontos Jánosné Parenyica sajtja, a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi zsíros tehénsajtkréme, valamint a Magyardombegyházi Sajtműhely Kékpenésszel érő félkemény sajtja.

Az idei Sajtmustrán a sajtbírálat mellett egy szakmai konferencia került megszervezésre, amelyen többek között francia és olasz szakemberek osztották meg tudásukat a magyar sajtkészítőkkel. Thierry Raud az alvadékvágás módszereiről és a rézüst szerepéről, Carlo Piccoli pedig a sajtkéreg kezeléséről beszélt az online előadások keretében.

Eredmények

Aranyérmesek:

Kékpenésszel érő félkemény sajt - Magyardombegyházi Sajtműhely
Baráthegyi zsíros tehénsajtkrém - Szimbiózis Alapítvány
Parenyica - Csontos Jánosné
Krém fehér sajt - Tóth Gábor
Házi vaj - Tolbán Sajt
Paraszt Sajt Raklett - Ficsor Árpád Zsolt

Ezüstérmesek:

Rögös túró - Csengő Manufaktúra Kft.
Natúr joghurt - Csengő Manufaktúra Kft.
Parenyica - Deák Szilvia-Hegyesi Éléstár
NEKEM 8 Parenyica - Zgyerka Zsolt
Natúr joghurt - Schlégel Piros
Póréhamus-Fehérpenészes Lágysajt - Tolner Kata
KereKecske Krémsajt - Ezüst kecske/ Mocskonyi Rea és Mátyás
Parenyica - Debreczeni Ildikó
Mozzarella golyó - Makrom Kft. ZILDA Tejfeldolgozó

Bronzérmesek:

Kemény sajt - Hanufer Balázs
CERVINUS Fenomenale - Szarvasi Agrár Zrt.
Kónyi félkemény sajt - Kónyi Csengettyűs
Baráthegyi zsíros kecskesajtkrém - Szimbiózis Alapítvány
Natur joghurt - Molnár Viktor
Pönpörödős sajt - Csende Laszlo
Rögjukas félkemény Juhsaj - Volenszki Gergely
Natur joghurt - Tolbán Sajt
Camembert - Sikárné Borbély Mária
Ricotta - Makrom Kft. ZILDA Tejfeldolgozó

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra