Hírek

MKO, kép: Ocsovai László / Gastro Turismo

2020. augusztus 7.

Bor, mámor, Bénye

A Bor, mámor, Bénye idén augusztus 14-16. között lesz Erdőbényén. Az eddig fesztiválként ismert boros-gasztro-kulturális rendezvény – összhangban a járványügyi intézkedésekkel – ezúttal nyitott pincés esemény lesz, azaz az egyes helyszínek önállóan hirdetik meg programjaikat.

Már a nulladik napon, vagyis a csütörtök este is kínál a rendezvény néhány lehetőséget a korán érkezők számára: ázsiai ihletésű konyhai ínyencfogások készülnek a SanzonTokajnál, a Préselőnél és a Budaházy-Fekete Kúriánál pedig festői környezetben hangolódhatnak rá a vendégek a hosszú hétvége programjaira.

A meseszép faluban ezúttal is a természet kínálta nyugalomé és a páratlan tokaji boroké a főszerep, azonban ahogy már megszokott, a falu 14 pincészetének udvarait ilyenkor gasztro kiállítók veszik birtokba. Idén is visszatér az encsi Anyukám mondta, debütál a Kúria Bisztró, ott lesz Borsod Burger, A Leves és a KicsiZso. BBQ és bográcsos finomságok is készülnek, lesz borkóstolóval egybekötött vacsora, de a specialty kávék szerelmeseinek sem kell majd csalódniuk. 

Mindezek mellett a szervező pincészetek színes programokkal is várják a faluba érkezőket egész hétvégén.

Van, aki filmvetítéssel, van, aki történelmi sétával vagy dűlőtúrával készül, de lesznek kézműves foglalkozások és társasjáték partik is.

Az előre meghirdetett időpontokban ingyenes koncerteket is tartanak, a borértő közönség pedig kóstolókon csemegézhet ritka borkülönlegességek között.

A részvevő pincészetek: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria Borászat, Csite Családi Birtok, Jakab Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Kerékgyártó Pince, Préselő Pincészet, Pro Vinum Pincészet, SanzonTokaj, Vayi Borászat, Vinito Borászat.

A programok elérhetőek a Bor, mámor, Bénye Facebook oldalán, a honlapon, vagy az egyes pincészetek közösségi média platformjain. A nyitott pincés rendezvényre a belépés ingyenes, a borfogyasztás azonban pohárdíjhoz kötött: a pohár egyszeri helyszíni díja 2000 forint.