Hírek

Orbán Szilvia

2020. április 8.

A New York-i Eleven Madison Parkot egykor a világ legjobb éttermének tartották, most viszont azért nyitott ki újra, hogy az első vonalban dolgozókat, és a leginkább rászorulókat etesse.

Nagy biztonsággal állítható, hogy jelenleg nincs a világon olyan ember, aki elmenne egy elitétterembe, és kedélyesen, órákon át végigenne egy nyolcfogásos menüsort. Hiába a luxus kiszolgálás, ezt a koronavírus-járvány idején épeszű ember nem kockáztatja.

Mindez pedig végtelenül nehéz helyzetbe sodorta a világ top éttermeit, bár vannak olyanok, akik nem adják fel harc nélkül. Számos remek étterem döntött úgy – itthon is – például, hogy házhozszállítást vállal, de akadnak más példák is.

A CNN a napokban számolt be arról, hogy a világ egyik legkiválóbb étterme, amely a járványhelyzet miatt korábban szintén lehúzta a rolót, most újra kinyit, s nem is akármilyen feladattal.

A három Michelin-csillaggal büszkélkedő Eleven Madison Park az általa kínált fényűző, párját ritkító, feledhetetlen étkezési élményről ismert a nagyvilágban, most viszont egy egészen más profillal tér vissza: erőforrásaival a járvány elleni küzdelem frontvonalában tevékenykedő egészségügyi dolgozókat, és a legelesettebbeket segíti a következő időszakban, segélykonyhaként.

Mindezt Daniel Humm, a Make it Nice nevű étteremcsoport séf-tulajdonosa – egyben az Eleven konyhafőnöke – privát Instagram-oldalán jelentette be április elsején.

„A mai naptól az Eleven Madison Park segélykonyhaként üzemel azzal a céllal, hogy mindazokat, akik a mostani járványhelyzetben az első sorban küzdenek, vagy máshonnan nem számíthatnak segítségre, meleg étellel segítsük. Napi több ezer adag étel elkészítésére vállalkozunk”

– fogalmazott az étterem kihalt, sötét konyhájának fotójával illusztrált bejegyzésében Humm, aki szerint ez még csak a kezdet.A koronavírus tombolása különösen nehéz helyzetbe sodorta a high-end éttermeket, amelyek közül – a túlélés reményében – sokan döntöttek úgy, hogy házhozszállítást vállalnak, azért, hogy legalább munkatársaik egy része tovább dolgozhasson.

Azonban a legelitebb Michelin-csillagos éttermek számára ez sem feltétlenül jó válságkezelési stratégia, hiszen esetükben a vacsorákhoz a remek fogások mellett egy olyan mértékű, szinte nem evilági vendéglátási élmény is kapcsolódik, amelyet lehetetlenség visszaadni az ételek puszta házhozszállításával.

A legjobb éttermek számára a leállás iszonyatos gazdasági következményeket jelent, magyarázza az Eater szerkesztője, Hillary Dixler Canavan is.

„A bezárt elitéttermek sebeiből pénz ömlik. Az USA-ban a kormány őket egyelőre nem támogatja, és bár némelyikük megpróbálkozik a házhozszállításos modellel, általánosságban elmondható, hogy a menő éttermek számára ez sem jövedelmező, hacsak nem tudnak nagy mennyiségeket eladni. Ezeket a helyeket nem úgy találták ki, hogy alkalmasak legyenek egy ilyen kiszolgálási módra.”

Az éttermi ágazat számára oly vészterhes időszakban mind a középkategóriájú, mind a luxuséttermek számos komoly nehézséggel küszködnek, ezért az Eleven Madison Park újranyitása különösképpen figyelemreméltó.

Hogy a segélykonyha ötlete megvalósulhasson, az Eleven a Rethink Food NYC nevű nonprofit szervezettel társult, amely élelmiszermaradékok feldolgozásával, és a belőlük készített minőségi meleg ételek elosztásával foglalkozik. Úgy tudni, hogy a projekthez csatlakozott az American Express is.

Sokan, akik korábban élelmiszerbankok adományaiból tartották fent magukat, most azzal szembesültek, hogy a COVID-19 vírus fenyegetése miatt most nem, vagy csak korlátozottan jutnak élelemhez, hiszen ezeknek a csatornáknak a működését is még szigorúbb szabályozások kötik.

Emellett az utóbbi napokban sok orvos és ápoló érkezett a városba, akik többsége pillanatnyilag kisebb-nagyobb hotelekben él, és se ideje, se lehetősége nincs arra, hogy főzzön magára. Az újranyíló Eleven Madison Park nekik szeretne segíteni.Az Eleven csapata napi 2000 adag étel elkészítésére vállalkozik, amelyet a Rethink átvesz, és eljuttat a kórházakba, illetve a rászorulókhoz, nyilatkozta a CNN-nek Meg Savage, a Rethink stratégiai kezdeményezések igazgatója.

Humm séf konyhájában többek között csirkés, sült karfiolos rizseshús, párolt marhapofa kuszkusszal és sült répával, és házi focacciával kínált romesco szószos tészta készül a napokban.Daniel Humm instás bejelentését egyébként a közösségi médiában is rengetegen üdvözölték: alig 24 óra leforgása alatt a poszt több mint 21 ezer lájkot, és ezernél is több támogató, köszönő kommentet kapott.

fotók:

Daniel Humm Instagram 

Eleven Madison Park Instagram