Hírek

Orbán Szilvia

2020. április 8.

New York , Eleven Madison Park , Daniel Humm , koronavírus

A New York-i Eleven Madison Parkot egykor a világ legjobb éttermének tartották, most viszont azért nyitott ki újra, hogy az első vonalban dolgozókat, és a leginkább rászorulókat etesse.

Nagy biztonsággal állítható, hogy jelenleg nincs a világon olyan ember, aki elmenne egy elitétterembe, és kedélyesen, órákon át végigenne egy nyolcfogásos menüsort. Hiába a luxus kiszolgálás, ezt a koronavírus-járvány idején épeszű ember nem kockáztatja.

Mindez pedig végtelenül nehéz helyzetbe sodorta a világ top éttermeit, bár vannak olyanok, akik nem adják fel harc nélkül. Számos remek étterem döntött úgy – itthon is – például, hogy házhozszállítást vállal, de akadnak más példák is.

A CNN a napokban számolt be arról, hogy a világ egyik legkiválóbb étterme, amely a járványhelyzet miatt korábban szintén lehúzta a rolót, most újra kinyit, s nem is akármilyen feladattal.

A három Michelin-csillaggal büszkélkedő Eleven Madison Park az általa kínált fényűző, párját ritkító, feledhetetlen étkezési élményről ismert a nagyvilágban, most viszont egy egészen más profillal tér vissza: erőforrásaival a járvány elleni küzdelem frontvonalában tevékenykedő egészségügyi dolgozókat, és a legelesettebbeket segíti a következő időszakban, segélykonyhaként.

Mindezt Daniel Humm, a Make it Nice nevű étteremcsoport séf-tulajdonosa – egyben az Eleven konyhafőnöke – privát Instagram-oldalán jelentette be április elsején.

„A mai naptól az Eleven Madison Park segélykonyhaként üzemel azzal a céllal, hogy mindazokat, akik a mostani járványhelyzetben az első sorban küzdenek, vagy máshonnan nem számíthatnak segítségre, meleg étellel segítsük. Napi több ezer adag étel elkészítésére vállalkozunk”

– fogalmazott az étterem kihalt, sötét konyhájának fotójával illusztrált bejegyzésében Humm, aki szerint ez még csak a kezdet.



A koronavírus tombolása különösen nehéz helyzetbe sodorta a high-end éttermeket, amelyek közül – a túlélés reményében – sokan döntöttek úgy, hogy házhozszállítást vállalnak, azért, hogy legalább munkatársaik egy része tovább dolgozhasson.

Azonban a legelitebb Michelin-csillagos éttermek számára ez sem feltétlenül jó válságkezelési stratégia, hiszen esetükben a vacsorákhoz a remek fogások mellett egy olyan mértékű, szinte nem evilági vendéglátási élmény is kapcsolódik, amelyet lehetetlenség visszaadni az ételek puszta házhozszállításával.

A legjobb éttermek számára a leállás iszonyatos gazdasági következményeket jelent, magyarázza az Eater szerkesztője, Hillary Dixler Canavan is.

„A bezárt elitéttermek sebeiből pénz ömlik. Az USA-ban a kormány őket egyelőre nem támogatja, és bár némelyikük megpróbálkozik a házhozszállításos modellel, általánosságban elmondható, hogy a menő éttermek számára ez sem jövedelmező, hacsak nem tudnak nagy mennyiségeket eladni. Ezeket a helyeket nem úgy találták ki, hogy alkalmasak legyenek egy ilyen kiszolgálási módra.”

Az éttermi ágazat számára oly vészterhes időszakban mind a középkategóriájú, mind a luxuséttermek számos komoly nehézséggel küszködnek, ezért az Eleven Madison Park újranyitása különösképpen figyelemreméltó.

Hogy a segélykonyha ötlete megvalósulhasson, az Eleven a Rethink Food NYC nevű nonprofit szervezettel társult, amely élelmiszermaradékok feldolgozásával, és a belőlük készített minőségi meleg ételek elosztásával foglalkozik. Úgy tudni, hogy a projekthez csatlakozott az American Express is.

Sokan, akik korábban élelmiszerbankok adományaiból tartották fent magukat, most azzal szembesültek, hogy a COVID-19 vírus fenyegetése miatt most nem, vagy csak korlátozottan jutnak élelemhez, hiszen ezeknek a csatornáknak a működését is még szigorúbb szabályozások kötik.

Emellett az utóbbi napokban sok orvos és ápoló érkezett a városba, akik többsége pillanatnyilag kisebb-nagyobb hotelekben él, és se ideje, se lehetősége nincs arra, hogy főzzön magára. Az újranyíló Eleven Madison Park nekik szeretne segíteni.



Az Eleven csapata napi 2000 adag étel elkészítésére vállalkozik, amelyet a Rethink átvesz, és eljuttat a kórházakba, illetve a rászorulókhoz, nyilatkozta a CNN-nek Meg Savage, a Rethink stratégiai kezdeményezések igazgatója.

Humm séf konyhájában többek között csirkés, sült karfiolos rizseshús, párolt marhapofa kuszkusszal és sült répával, és házi focacciával kínált romesco szószos tészta készül a napokban.



Daniel Humm instás bejelentését egyébként a közösségi médiában is rengetegen üdvözölték: alig 24 óra leforgása alatt a poszt több mint 21 ezer lájkot, és ezernél is több támogató, köszönő kommentet kapott.

fotók:

Daniel Humm Instagram 

Eleven Madison Park Instagram