Hírek

Kitzinger Szonja

2024. április 25.

Remek könyvet olvasok. Az egészséges élet titka – glükózforradalom című mű a vércukorszint egyensúlyban tartásának módszereiről ír, egyúttal a glükózgörbe ellaposításának fontosságára hívja fel a figyelmet.


Az étrend tudománya a fejlődés útjára lépett. Az emberek évtizedeken keresztül helytelenül arra összpontosítottak, hogy csökkentsék a bevitt zsírt és kalóriákat, holott ma már világos, hogy az igazi károkozók azok az élelmiszerek, amik felborítják a vércukorszint szabályozását.






Jessie Inchauspé biokémikus elmagyarázza, hogy a kiugró vércukorszint miért rossz számunkra és hogy tudnánk a kiugró görbéket ellaposítani, hogy változást idézzünk elő az egészségünkben.A szerző több évtizednyi kutatás elemzésével és az önmagán végzett sokezer eredeti kísérlet után, melynek során állandóan glükóz ellenőrző készüléket viselt, sikerült 10 egyszerű és meglepő módszert kikristályosítania, amelyeket könnyen beépíthetünk a hétköznapjainkba.


A könyv részleteibe menően taglalja, hogy az ételek hogyan hatnak a ránk, a reggelire fogyasztott ételek melyike okoz éhségérzetet, hogy a tányérunkon lévő ételeket milyen sorrendben együk, mit tehetünk meg üres gyomorral, milyen ételek okoznak hangulatingadozást.


Emellett kiderül a könyvből egy olyan tény, amiről csak halvány sejtéseim voltak, vagyis, hogy hogyan mérhető le egy élelmiszer kalóriatartalma. Az eljárást egy fánkon keresztül mutatja be a szerző.




Szabi, a pék Virágfánkja – mondjuk ennek nehéz ellenállni (Fotó: Bielik István)



"Ha például meg akarjuk mérni, hány kalóriát tartalmaz mondjuk egy fánk, a következőt kell tennünk. Ki kell szárítanunk, aztán vízfürdővel teli üvegcsébe kell tennünk. Ezt követően lángra kell lobbantanunk a fánkot (igen, tényleg) és meg kell mérnünk, hány fokkal melegedett fel körülötte a víz. A hőmérséklet-változás értékét meg kell szoroznunk a konténerben lévő víz mennyiségével és energiakapacitásával (ami 1 kalória/gramm/fok) és megkapjuk a fánk kalóriaértékét.


Tehát a fánk kalóriatartalmának a méréséhez meg kell állapítanunk, mennyit melegedett a víz a fánk égése közben.


Egyszerű? Nem az, és otthon nem is próbálkoznék meg vele, minden esetre hasznos tudás.






Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek