A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

MTI

2014. augusztus 14.

Minden eddiginél több, 382 tétel érkezett, a szekszárdi Mészáros Borház, illetve Takler Pince, valamint a tokaji Puklus Pince egy-egy borát tüntették ki nagy aranyéremmel.

Minden eddiginél több, 382 minta érkezett a 35. Jubileumi Országos Borversenyre, melynek szerdai budapesti eredményhirdetésén a szekszárdi Mészáros Borház, illetve Takler Pince, valamint a tokaji Puklus Pince egy-egy borát tüntették ki nagy aranyéremmel.    

A verseny legjobb fehérbora a tolnai Danubiana Kft. 2013-as Sauvignon Blanc-ja, legjobb vörösbora a Mészáros Borház 2011-es Merlot válogatása lett, a legjobb rosénak pedig a neszmélyi Szöllősi Pincészet 2013-as roséját választotta a zsűri. A tokaji borkülönlegességek legjobbjaként a 2003-as Puklus Tokaji Muskotály Aszúesszenciát hirdették ki.

A Borbély Családi Pincészet 2012-es Badacsonyi Olaszrizling Jégbora lett a legjobb borkülönlegesség, míg a mátrai Nyilasi Pincészet 2013-as Fizzzy habzóborát a legjobb szénsavas terméknek járó díjjal jutalmazták.

A vándordíjat idén a Hilltop Neszmély Borászat vehette át, a legeredményesebb női borász Vikmanné Makk Viola (Danubiana Kft.), a legeredményesebb 35 év alatti borász pedig Mészáros Péter lett. A Best Buy fehérbor címet a Danubiana Kft. Sauvignon Blanc-ja a Best Buy vörösbor elismerést pedig Koch Csaba 2012-es Hajós-bajai Cabernet Sauvignonja nyerte el.

A díjak átadása előtt Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a tárca a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával (HNT) vállvetve dolgozik azon, hogy új irányba terelje a hazai borágazatot; a változások része volt az Országos Borverseny újragondolása is.

Céljuk, hogy rövidesen ez a megmérettetés legyen Magyarország első számú borversenye, amelyet egyaránt figyelemmel kísérnek a fogyasztók, a hazai és a külföldi piac is - hangsúlyozta.

Tornai Tamás, a HNT elnöke hozzátette: az Országos Borverseny azért is fontos, mert megmutatja, hol van az a minőség, amelyhez a hazai és a nemzetközi piac is fordulhat.

A munka ugyanakkor az eredményhirdetéssel nem ér véget, hiszen a HNT vállalta, hogy a legjobb borokat saját költségén nemzetközi versenyeken is szerepeltetni fogja - jelentette be.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnökének értékelése szerint a nevezett tételek száma bizonyította, hogy igazi érdeklődés mutatkozik a verseny iránt, a kóstolás során pedig a zsűri a komoly minőségről is megbizonyosodhatott. 

A beküldött 382 tétel csaknem fele fehér-, harmada vörösbor volt, ezek mellett rosék, habzóborok, pezsgők, borkülönlegességek és tokajiak érkeztek 118 borászattól; egy borvidék, a csongrádi kivételével minden termőhely képviseltette magát. A legnépszerűbb szőlőfajtáknak az olaszriziling, a cabernet sauvignon, a chardonnay és a merlot bizonyultak.

A zsűriben a szakma mindegyik ága képviseltette magát: szőlészek, borászok, szakújságírók, sommelier-k; a bírálat végén a tételek 30 százaléka kapott valamilyen díjat: a három nagy aranyérem mellett a zsűri 37 arany- és 69 ezüstérmet osztott ki - közölte Horkay András.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra