Hírek

Réthly Ákos

2023. március 13.

Bár gyerekkorunkban hallhattunk olyan intelmeket: ne igyál annyit, mert béka nő a hasadban – valószínűleg nem a vízivás, sokkal inkább a különféle cukros folyadékok bevitele ellen szólt ez a riogatás.

Manapság inkább azzal a tanáccsal találkozhatunk, hogy igyunk minél több vizet – egy átlagos testalkatú felnőtt esetében naponta körülbelül 2 liter mennyiségben. És a szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy a tiszta vizet semmi nem helyettesítheti. A cukrozott folyadékok nem annyira szomjoltók, a kávé vagy a koffeines tea pedig sokkal inkább vízhajtó hatásúak.


Vizet tehát mindenkinek kell inni. A víz fogyasztása az izmok és a szív működéséhez, a szellemi és fizikai teljesítőképesség fenntartásához egyaránt hozzájárul, ugyanakkor javítja a bőr és a haj rugalmasságát, támogatja az emésztést, a betegségek megelőzését és a gyorsabb gyógyulást. De a rendszeres vízfogyasztás segíti az ideális testsúly elérését és megtartását is! Kutatások bizonyítják: ha egy hónapon keresztül a napi másfél liter cukros üdítő helyett ugyanennyi vizet iszunk, közel húszezer kalóriával kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe!


Felmérések szerint ma Magyarországon a felnőtt korú lakosság közel 70%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez pedig nem egyszerűen az egyének számára jelent kockázatot, hanem népegégészségügyi-, gazdasági- és társadalmi probléma is. De a súlyproblémák nemcsak a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény és stresszes életmód miatt alakulnak ki, hanem a rendszeres és megfelelő mennyiségű víz fogyasztásának hiánya miatt is.


Ezt pedig könnyű ellensúlyozni, hiszen Magyarországon minden településen van vezetékes ivóvíz, amely emberi fogyasztásra nemcsak alkalmas, hanem gyakran túlszárnyalja a palackozott ásványvizek minőségét is. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a szakemberek nemcsak a csomagolásból kiváló mikroműanyagok káros jelenlétére figyelmeztetnek, hanem annak fontosságát is kiemelik, hogy a palackozott ásványvizek – egymástól eltérő ásványianyag-tartalmuk miatt – fogyasztása csak úgy egészséges, ha azokat időközönként váltogatjuk egymással.


A vízivás fontosságának hangsúlyozására az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Aqua Challenge néven az idén ismét meghirdeti vízfogyasztást népszerűsítő kampányát, amelynek lényege, hogy az abban résztvevők vállalják, a kihívás ideje alatt csak vízzel, és abból is az ajánlott mennyiséggel, tehát napi két-két és fél literrel oltják szomjukat.


Akár csak egy hónapra, akár az egész kihívás idejére mindenkinek megéri csatlakozni az Aqua Challenge kezdeményezéshez, és megtenni az első, de nagyon fontos lépést egészsége megőrzéséért, megtapasztalva, hogy a víz a legjobb szomjoltó.


Borítókép: Image by cookie_studio on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra