Hírek

Orbán Szilvia

2020. szeptember 25.

koronavírus , britek , éttermek , bárok , pubok , szigorítás

Újabb szigorítások várhatóak a szigetországban, a járványhelyzet elérte a kritikus pontot. Van, ahol este 10-kor már zárnak a vendéglátóhelyek, a helyzet percről percre változik.

Az alig néhány napja érvényben lévő, úgynevezett hatos szabály sikerétől is függ, hogy az Egyesült Királyságban élők a közeljövőben hogyan töltik az estéiket este 10 után. Úgy tudni ugyanis, hogy a kormány komolyan fontolgatja a bárok, kocsmák, éttermek korai bezárását, illetve az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, amennyiben a koronavírussal fertőzöttek száma a jelenlegi intézkedések ellenére is tovább növekszik.


A szeptember közepén életbe lépett új szabályozás kimondja, hogy az emberek 6 főnél nagyobb csoportokban nem találkozhatnak egymással sem kül-, sem pedig beltéren. Amennyiben azonban ez a rendelkezés nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, és a fertőzöttek száma tovább emelkedik,

a tudósok és a döntéshozók úgy vélik, hogy nincs idő a késlekedésre, és minél gyorsabban szigorítani kell.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor kitart amellett, hogy amennyiben újra nemzeti kijárási korlátozásra kerül sor, az iskolák legyenek az utolsók, amiket be kell zárni.

„Őszintén szólva, az egyetlen dolog, amiről már tudjuk, hogy működik, az a lezárás” – ismerte el az ITV-nek egy vezető tudományos tanácsadó.

„Azt gondolom, hogy ha az iskolákat a lehető legtovább szeretnénk nyitva tartani, meg kell fontolnunk egy sor más, komoly korlátozást, hogy egy letaglózó második hullámot hatékonyan megállíthassunk.

És nincs sok időnk gondolkodni, most kell elkezdeni cselekedni – így is teszünk.”

„Az én legnagyobb aggodalmam az, hogy talán már el is késtünk. Ha a fertőzésben elhunytak számának további emelkedésére várunk, hogy döntéseket, intézkedéseket hozzunk, újra nagy bajba kerülhetünk” – fogalmazott a kormányzat vészhelyzeti döntéseinek megsegítésére létrejött tanácsadócsoport (SAGE) tagja.

Pillanatnyilag az új hatos szabályt megsértők – ha rajtakapják őket – negyvenezer forintnak megfelelő bírsággal számolhatnak. A briteknél, csakúgy, mint Európa-szerte, újra növekszik mind a koronavírussal megfertőzöttek, mind a járvány miatt elhunytak száma. Egyre többen tartanak attól, hogy a második hullámban még nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, többek között például azzal, hogy a tesztek iránt akkora lesz a kereslet, hogy a hatóságok nem tudnak majd minden igényt kielégíteni.


A kijárási tilalom bevezetése egyelőre még nem országos, de van, ahol már napokkal ezelőtt is alkalmazták a szigorítást: az Északnyugat-Angliában található Bolton városa például az elsők között volt, ahol a vendéglátóhelyeknek már este 10-kor le kellett húzniuk a rolót, és nem nyithattak ki újra hajnali ötig, illetve italt is csak elvitelre árusíthattak. Mindez azután vált szükségessé, hogy kiderült:

a város Anglia legrosszabb fertőzöttségi számaival rendelkezik. Boltonban 100 ezer lakosra ugyanis 120 fertőzött jut, ami a kormány által megjelölt határszámnál (100.000/50) sokkal magasabb, s a fertőzöttek jelentős része a 18-49 éves korosztályba tartozik.

Matt Hancock egészségügyi miniszter az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a sok fiatal fertőzött részben annak tudható be, hogy a 20-as, 30-as korosztály gyakran él társasági életet pubokban, bárokban és éttermekben, amiket a járvány szempontjából most egyfajta helyi hotspotokként azonosítottak.

Hétfőn késő este aztán megszületett az új döntés, amit Johnson kedden, a kabinettel és a tanácsadókkal történő találkozást követően jelentett be: az Egyesült Királyság legnépesebb térségében, Angliában csütörtöktől már minden étteremre, bárra, pubra érvényes a szigorítás, tehát a vendéglátóhelyeknek este tízkor kötelezően zárni kell, ráadásul nem engedélyezik a bárpultos rendelésfelvételt és kiszolgálást sem.

A brit egészségügyi minisztérium hétfőn este jelentette be, hogy az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai közös indítványban javasolták a kormánynak, hogy emelje a negyedik szintre a járványkészültséget az ötfokozatú készenléti skálán.