Hírek

Ch. Gáll András

2024. április 21.

Április harmadik hétvégéjén jól járt az a jazz- és képzőművészet-kedvelő ínyenc, aki ellátogatott a Budapest és Budaörs határán található Nour desszertszalonba, mert mindent megtalált egy helyen, ami egy műértőt vonz. Az innovatív desszertkínálatból diszkrét szaxofonmuzsika mellett csemegézhetett, miközben megcsodálhatta Göncz Dalma festőművész alkotásait.


Van Budaörs főváros felőli végén egy cukrászda, a Nour, de mindjárt ki is javítom magam, mert a Nourra azt mondani, hogy cukrászda, az körülbelül olyan, mintha a Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse-re azt mondanám, hogy verda.


Mert a Nour jóval több cukrászdánál, valójában egy desszertoázis, ahol bárki megajándékozhatja önmagát vagy szeretteit egy olyan különleges ízélménnyel, ami annyira exkluzív, hogy nem lehet és nem is szabad naponta elmerülni benne, hanem érdemes speciális alkalmakra (születésnap, házassági évforduló, diplomaosztás) tartogatni.


A Nour elhelyezkedése ideálisnak mondható, ott van a bejárat előtt a 240-es kék busz megállója, más kérdés, hogy a Nour átlagos vendégei nem igazán a BKK viszonylatait választják, ha el akarnak zarándokolni ide. Nekik, a törzsvendégeknek ott van a tágas parkoló, a hely megközelítése tehát pofonegyszerű.


Amikor ott jártunk, a Nour egyszerre keltette desszertszalon, képzőművészeti bemutatóterem és avantgárd jazzklub látszatát. A háttérben Jazzyman fújja diszkréten a szaxofont, fülbemászó sztenderdeket elővarázsolva a hangszeréből, a falakon Göncz Dalma festőművész kozmikus hangulatot árasztó alkotásai, a pultban pedig látványos desszertek.




Kecskés Alexandra alapító tulajdonos a Hédoniste fantázianevű kreációval kínált meg, azzal a finomsággal, amiből, szavai szerint, a legtöbbet adják el.


„ – Négytextúrás pisztáciás desszert, az alapja pisztáciás piskóta, amelyen liofilizált málnás fehércsoki ropogós található, ezt követi pisztácia mousse, tengerisóval készült pisztácia praliné, és a tetején pedig pisztácia ganache hívogat, illetve pirított pisztáciával díszítettük a kreációnkat.”


A Nourt 2021-ben, a pandémia lecsengése után alapította Kecskés Alexandra.


„Már majdnem elvégeztem a cukrászsulit, amikor beütött a pandémia, és a vizsgáim elmaradtak. Így aztán jórészt autodidakta lettem, aminek megvan az az előnye, hogy senki sem korlátozta a kreatív hajlamaimat. A cukrásziskolában ugyanis túlságosan is a tradicionális recepteket, eljárásokat tanítják, én meg valami újra vágytam. Itt a Nourban kiélhetem a kísérletező kedvemet”, magyarázza a tulajdonos, hozzátéve, hogy a nemrégiben megnyílt másik üzletükben, a belvárosi Sas utcában viszont a szortiment részét képezik a hagyományos „magyaros” specialitások, úgy mint a Rákóczi túrós vagy éppen a somlói galuska.



Balra Göncz Dalma, jobbra Kecskés Alexandra


Itt tartottunk a beszélgetésben, amikor nyílt az ajtó, és belépett Göncz Dalma, a desszertszalont díszítő különleges betonfestmények alkotója, a Glamour Women of the Year idei versenyén a képzőművészeti kategória győztese.


„ – Úgy érzem, a Nour desszertjeinek látványvilága tökéletesen passzol az alkotásaimhoz, ha egészen konkrét akarok lenni, ez a pisztáciás desszert remekül harmonizál a zöldes árnyalatú képeimmel.”




Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra