Hírek

S. N.

2020. szeptember 28.

borünnep,

Korona, corona, covid nevű borokból is lesz kóstoló a tizennégy történelmi régiót bemutató borünnepen a Duna Palotában, október 10-én.

Idén negyedik alkalommal gyűlnek össze a Kárpát-medencei borászok a Bormedence elnevezésű borünnepre. A Magyar BOR Intézet és a szomszédos országokban lévő partnerszervezetei évek óta dolgoznak a magyar-magyar kapcsolatok előmozdításán, a Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítésén. 2017 decemberében szervezték meg az első Bormedence – borok, ízek, élmények a Kárpát-medencéből elnevezésű eseményt, idén pedig már negyedik alkalommal kerül sor a határtalan Kárpát-medencei borünnepre, ez alkalommal a Duna Palotában, október 10-én, 15-22 óra között.

A sétálókóstolón közel ötven anyaországi és külhoni kiállító mutatkozik be, így a Kárpát-medence több borvidéke is képviselteti magát. Idén két magyarországi borvidék lesz a rendezvény díszvendége, a Bükki és a Mátrai borvidék, de lesznek naturális borok a Kárpát-medencéből és ősi Kárpát-medencei szőlőfajták borait is meg lehet kóstolni. 100 éve született Kozma Pál szőlőnemesítő, az ő általa keresztezett szőlőfajták boraiból (Bíbor kadarka, Borsmenta, Csillám, Ezerfürtű, Magyar frankos, Rubintos, Táltos stb.) is tartanak bemutatót. A vírushelyzetre való tekintettel korona, corona, covid (nevű) borokból is lesz kóstoló.


Érdemes a jegyeket elővételben megvásárolni, mert idén csak korlátozott számban engedik be a vendégeket. Egy belépő áráért több mint 150 bort lehet kóstolni, sőt a jegy tartalmazza a feliratozott kóstolópoharat is, amelyen idén a Magyar BOR Intézet által szerkesztett és hamarosan megjelenő Borszőlő Periódusos Rendszer vizuális világa jelenik meg. Az eseményt az aktuális járványügyi szabályok figyelembevételével rendezik.