A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Hírek

Lebukott a bűzbomba

MTI

2017. október 10.

Lelepleződött a világ legbüdösebb gyümölcse - megfejtették a durián szúrós szagának titkát szingapúri tudósok.

Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg.
Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták.
A tudósok megtalálták azt az illatgént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy "szagtalan vagy enyhébb szagú" duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.
Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos szagáért.

"A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét"

- írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.
"Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ami alátámasztja azt a vélekedést, hogy a durián szagában van valami kénes" - mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.
A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van:

magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt és a magvait szétszórják.

Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.

Tudta?

A durián harang alakú virágai éjjel nyílnak: színük fehér, sárga vagy rózsaszín. Termése kocsányon lóg, tojás alakú, tüskés. A héja zöldes vagy zöldesbarna, vastag – az alatta található hús a sárga különböző árnyalatait mutathatja. Állaga krémes, érett állapotban a szaga pedig pusztító.

Bármilyen ingerlő is az orrnak,

Dél-Kelet Ázsiában az egyik legértékesebb gyümölcs, komoly rajongótábora van.

Nem csak extrém szaga miatt kedvelik, hanem beltartalmi értékei is páratlanok: van, ahol afrodiziákumként tekintenek rá, de a fa szinte minden részét gyógynövénynek tekintik a hagyományos gyógyászatban. Főzete lázcsillapító hatású, pompás fehérjeforrás és jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavat is tartalmaz.