Hírek

S. N.

2020. szeptember 23.

Jövő Borásza, Borászok Borásza

November 15-ig lehet pályázni a Jövő Borásza Ösztöndíjért.

A Jövő Borásza Ösztöndíjra november 15-ig adhatnak be pályázatot négy egyetem szőlész-borász hallgatói. A nyertes többek között 1 millió forintot kap külföldi szüreti gyakorlatra.

A Jövő Borásza Ösztöndíjat szőlész-borász hallgatóknak írja ki évről évre a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. Az idei Borászok Borásza Díjátadón már a negyedik diák (Varga Aliz Zsófia) vehette át a pályázati nyertesnek járó oklevelet. Az első két nyertes Tóth Sándor László és Homoky Dorottya már a külföldi szakmai útját is megjárta: László a Cardinale borászatnál (Oakville, Napa Valley, USA), Dorottya pedig Új-Zélandon, a Marlborough borvidéken, Blegheimben, a Kim Crawford borászatnál töltötte szakmai gyakorlatát. Képes beszámolójuk elérhető a díj weboldalán.

Érdemes követni a példájukat és pályázni az ösztöndíjért, hiszen

mindössze egy dolgozatot kell benyújtani, és a győztes amellett, hogy egy évig viselheti a „Jövő Borásza” kitüntető címet, 1 millió forintot kap külföldi szakmai gyakorlatra,

szüreti tapasztalatot szerezhet valamely Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél, valamint meghívást is kap a Borászok Borásza Díjátadó-gálára és a Borkonferenciára.

Idén három téma közül választhatnak a fiatal szőlészek és borászok:

Borászat: „A nemes rothadás jelentősége a borászati technológiában”

Szőlészet: „Az új, innovatív szőlőfajták jelentősége hazánk szőlőtermesztésében”

Marketing: „A rozé, mint magyar bor megjelenése a nemzetközi piacon”

Pályázni 2020. november 15-ig lehet egy 15-25 oldalas dolgozattal. A pontos részleteket tartalmazó pályázati kiírás és jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve itt is elérhető és letölthető. A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és a közösség építése, ápolása is fontos a számára.