Hírek

Orbán Szilvia

2021. február 24.

A híres Fabergé-tojások most whiskey szettel is megvásárolhatók, potom 2 millió dollár az áruk.

A Fabergé-tojásokat sokan tartják a túlzó pompa felesleges, extravagáns példájának. De mi a helyzet akkor, ha a csodás dísztárgyakkal valami olyasmi is együtt jár, ami már nem csak a szemünknek kellemes? Mondjuk egy jófajta whiskey… A hivalkodó, ám csodásan kidolgozott feltűnőség és a presztízsalkohol megfelelő párosítása lehet, hogy elveszi az égbeszökő árcédula által okozott sokkot?

Egy ideje már rebesgették, hogy a világhíres ékszermárka megegyezett a Craft Irish Whiskey Companyval, hogy közösen piacra dobnak egy – 7, kézműves whiskey változatot tartalmazó – szettet, ami „Írország hét csodáját” lesz hivatott ünnepelni. A készlet a Smaragdsziget Kollekció nevet kapta, és természetesen minden whiskeyhez jár egy Fabergé-tojás.

„Sötét diófa élménydoboz rejti az egyes szettek tartalmát: két-két rendkívül ritka, 30 éves, háromszorosan lepárolt ír whiskeyt, illetve két exkluzív Fabergé-alkotást, melyek közül az egyik egy, a maga nemében egyedülálló ’kelta tojás’, a másik pedig egy csodás karóra”

– áll a Craft Irish Whiskey Company közleményében. „Emellett a készletek része még egy-egy nyirkosítóval ellátott szivarláda is, amelyben két ritka Cohiba Siglo VI Grand Reserva szivar, egy aranyozott szivarvágó, illetve egy szintén aranyozott vízpipetta kapott helyett. A dobozokban még az italok hűtéséhez használható, tiszta obszidiánból készült whiskey kövek, valamint egy ír forrásvízzel teli kancsó is meglapul. Végül, a szetthez jár egy menő laposüveg, amely nem mindennapi meglepetést tartogat: némi kóstolót a létező legritkább ír whiskeyből (Emerald Isle)” – áll a leírásban.


Fényűzés felsőfokon

Úgy tudni, hogy mind a hét szettet árverésre bocsátják még az év folyamán, a kikiáltási áruk 2 millió amerikai dollár, azaz forintra átszámítva nagyjából 590 millió lesz. A keringő hírek szerint az első készletet már aukcióra is bocsátották egy privát rendezvényen, a texasi Houstonban. A Fabergé közlése szerint a bevétel teljes összegét jótékonysági célokra ajánlották fel: a fele a Correa Family Foundation számlájára íródik, ahol a súlyos betegségekkel küzdő gyermekek javára fordítják, míg a vételár másik felének karitatív felhasználásáról a későbbi vevő dönthet.

„Ez egy elképesztően izgalmas együttműködés, ami által folytathatjuk a hagyományainkat, s amivel hidat képezhetünk történelmi hagyatékunk és modernkori örökségünk között” – fogalmazott Josina von dem Bussche-Kessell, a Fabergé eladási és üzletfejlesztési főigazgatója.

„A ritka whiskeyk piacán félelmetes a befektetői érdeklődés, és dinamikus az evolúció. A Fabergé számára épp ezért ilyen érdekfeszítő ez az üzleti kollaboráció, amelyben a luxuságazatok most összefognak, és kicsit felpörgetik az ősrégi hagyományokat.”

Kézműves remekek

A szettekbe kerülő whiskeyről annyi tudható, hogy a lepárolt italt először ritka, Pedro Ximénez sherry hordókba fejtették, majd az érlelés első töltésű, amerikai tölgyből készült hordókban folytatódott.


Az ékszertojások a negyedik generációs Fabergé-díszítőmester, Marcus Mohr kezének munkáját dicsérik, aki 18 karátos sárgaarannyal, illetve a márka védjegyének számító, rozettás zománcmintákkal ékesítette a dobozba kerülő kézműves műremeket – a témához illően ezúttal pasztellzöld színben. A tojások fehér és zöld színösszeállítása az ír zászlót jelképezi, és mindegyik egy-egy nyers, csiszolatlan, zambiai smaragdot rejt magában.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra