Hírek

Sajtóközlemény

2020. június 18.

Fenntartható Gaztronómia , Felelős Gasztrohős

2016 óta, június 18-án ünneplik globálisan a Fenntartható Gasztronómia Napját, az Egyesült Nemzetek Szövetsége kezdeményezésére. A Felelős Gasztrohős Alapítvány hazánkban is szeretné ismertté tenni ezt a jeles és fontos napot.

Mit is jelent a fenntartható gasztronómia? A FAO [4] meghatározása szerint az a fajta főzésmód, amikor odafigyelünk arra, honnan és hogyan érkezik az alapanyag, hogyan termesztették, nevelték az általunk használt növényi, állati eredetű hozzávalókat.

Környezetünk szempontjából nagyon fontos, hogy tudatosan, fenntarthatóan étkezzünk, mivel az élelmiszeripar az egyik legkörnyezetterhelőbb iparág. Élelmiszer termelésünk felelős a globális üvegházhatású gáz kibocsátás negyedéért, a mezőgazdaság pedig édesvizeink körülbelül 70%-át használja [5].


A Fenntartható Gasztronómia Napja célja, hogy felhívja a figyelmet a fenti összefüggésekre, és ösztönözze az embereket, hogy fenntarthatóbban étkezzenek. A Felelős Gasztrohős Alapítvány egész évben azon dolgozik, hogy minél többekkel ismertesse meg az étkezés környezettudatos, és egyben ínycsiklandozó oldalát.

Segítségükre van ebben az az 53 étterem és kávézó [6] is, akik megszerezték a Fenntartható Vendéglátóhely vagy Fenntartható Kávézó címet, és példát mutatva a szakmának környezettudatosan üzemeltetik egységeiket.

"A vírus, a tavaszi aszály, majd az elmúlt hetek viharai, villám árvizei mind azt üzenik számunkra, hogy a klímaváltozás itt kopog az ajtónkon. Étkezésünk környezettudatosabbá tételével tehetünk a talajvédelemért, a természetes vizeink, a biológiai sokféleség megőrzésért és persze azért is, hogy még pár év múlva is ehessünk nyáron epret vagy cseresznyét. A Fenntartható Gasztronómia Napján étkezésünk környezeti hatására szeretnénk felhívni a figyelmet, és tippeket adni, hogyan tudjuk azt fenntarthatóbbá tenni.” - mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A Gasztrohősök a jeles napra egy bloggerekkel és séfekkel összeállított “Zöldülő Receptgyűjteménnyel” készülnek, melyet megújult honlapról tölthetnek le [7] az érdeklődők.


Természetesen a Fenntartható Vendéglátóhelyeket sem maradnak ki az ünneplésből; egy rövid videóban osztják meg a vendégekkel, miért fontos, hogy tudatosan működjenek, melyet a Gasztrohős a Facebook oldalukon [8] tesznek majd közzé.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra