Hírek

Orbán Szilvia

2021. március 30.

Kiakadt a cukiságmérő: szinte lezúzta a netet a magyar apuka, aki „Tinytini-koktélt” kevert a kisfiának.

A Dubajban dolgozó, kackiás bajszú debreceni mixer, Bácsi Sanyi pillanatok alatt lett világhírű azzal, hogy egy tavaly nyáron felvett videóját a napokban (újra) felkapta a Twitter, majd sorra a többi közösségi média. A Twitter-posztot, ami valószínűleg elindította a mostani lavinát, március 27-én rakta ki egy Dr. Kat Day nevű felhasználó, és a bejegyzését cikkünk megszületéséig már 4,5 millióan látták, és negyedmillióan lájkolták.

Sanyi a rövid, kétperces videóban a gyermekét szórakoztatja egy rövid, gegekkel jó érzékkel megpakolt, kis mixer-performansszal, amit a kicsi Sasha is láthatóan élvezetesnek talál. A Stílusos reggeli címre keresztelt szösszenetben van extrákat kérő, szomjas vendég, felesmérővel kiadagolt, előre felforralt víz, koktélkanállal kimért tápszer, a sarokban csendesen mélázó törzsvendég(maci), klasszikus koktél rázás.Lényegében minden adott a sikerhez: egy kisgyerek, egy jól megválasztott zene, épp megfelelő hosszúság, figyelemfelkeltő témaválasztás – nem volt kérdés, hogy a kisfilmet felkapja a net… na de kétszer is? A Happilynews.com ugyanis már tavaly szeptemberben arról írt, hogy a videó – valószínűleg a koronavírus miatti lezárások okán, az otthonaikban rekedt emberek szociális éhségére adott frappáns válaszként is – letarolta az internetet; akkor, mint írják, tízmilliós nézettséget produkált.
 
„A világ minden tájáról kapok üzeneteket, Dél-Amerikától, Európán át, Szingapúrig és Ausztráliáig” – mesélte akkor a mixer.

„Az emberek gratulálnak, a videó alatt betaggelik a párjukat, arra bíztatva őket, hogy ők is tegyenek egy próbát. Az egész olyan szívmelengető.”


A forgószélszerű hírnév aztán lassan lecsendesedett, ám a napokban újra tornádóként csapott le a Twitteren, ahol a kisfilmet ismét felkapta az ingerekre kiéhezett közösség. A napok óta vírusszerűen terjedő videó valószínűleg már itthon is sokunkhoz eljutott, de vajon tudtuk, hogy a benne szereplő bártender egy magyar fiatalember?

Bácsi Sanyi – vagy Sany, ahogyan a vendégei ismerik – a Facebook-oldala szerint jelenleg is a perui konyhát vivő, díjnyertes Coya Restaurant corporate bar menedzser posztját tölti be Dubajban. Egy olyan helyen, mint Dubaj, ahol szinte sportot űznek a hivalkodásból, üdítő élmény szerény, elhivatott emberekkel találkozni – ez volt az első benyomása a TastedAndRated újságírójának, amikor Sanyival készített interjút 2016 végén. A cikkből kiderül, hogyan indult a mixer pályája: mint annyian, ő is csak a klisét ismerte a szakmáról, amikor belevágott. Azt gondolta, a pult mögött állni, és koktélokat keverni könnyű munka, s az élet a zenéről, táncról, szép lányokról szól majd – kezdetnek ez elég vonzó dolog egy fiatalember számára.

A pályakezdőként barátja kocsmájában tevékenykedő mixernek az első WOW-élményt nem is a pult mögött sikerült megtapasztalnia: a szüleivel vacsorázó férfi, amikor a számlát kérte egy étteremben, csak egy cetlit talált a mappában, mindössze egy „Köszönöm!” felirattal. Értetlenkedéssel álltak a dolog előtt, amikor megjelent a vendéglátóhely ismerős arcú vezetője, aki kezet rázott a fiatal bártenderrel, és megköszönte, hogy délutánonként akkora figyelemmel szolgálja ki a kocsmában, ahová gyakran betér, majd kérte, hogy mindezért cserébe most ő fogadja el tőle ezt a kis figyelmességet.

Az interjúból kiderült az is, hogy Sany koktélfilozófiája az egyszerűség szépségére épül, hogy az abszolút kedvence a Jack Daniels jéggel, hogy az éttermekben leginkább kólát rendel, és bármikor, bárkivel hajlandó leülni jägerezni.

A mixer 2016-ban elnyerte az Év Bártendere díjat (Food And Beverage Leaders Awards), ami azért is volt annyira fontos a számára, mert néhány éve a ranglétra legaljáról kezdte, és tornázta fel magát a legjobbak közé, sőt az élre.

Dubaj mindig a szakmai élete fontos pontja lesz, hiszen itt indult a pályája (La Petite Maison / LPM), és – kis kitérő után – itt csatlakozott a Coya nyitó csapatához is. Arra a kérdésre, hogy mit javasol azoknak, akik most gondolkodnak a bártender szakma kitanulásán, Bácsi így felelt:

„Hűha! Az egyetlen tanácsom, hogy mielőtt belekezdenének, tegyenek fel maguknak egy egyszerű kérdést: mennyire szeretem az embereket? Ha egy pillanatig is hezitálnak, vagy a válaszuk nem az, hogy ’Imádom az embereket!’, akkor felejtsék el; ez a szakma nem lesz nekik való.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra