Hírek

Magyar Konyha

2023. január 26.

Gyűjtők keresett portékája lehet a nemrég megjelent kis könyvecske, az első teljes Magyarországot felölelő Michelin Guide.


Tavaly novemberben először jelentetett meg étteremlistát Magyarország egészéről a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely eddig csak a budapesti éttermekről közölt minősítést. Az eredmények nemcsak online, hanem már egy kis füzet formájában is kézbe vehetők. A füzet kereskedelmi forgalomban nem kapható, így a gyűjtők körében keresett portékának számít majd. A fővárosi éttermeken túl már a vidékieket is minősítő, világhírű kiadvány rövid távon is hozzájárulhat a vendéglátóhelyek forgalomnövekedéséhez, hosszabb távon pedig növelheti a szektor versenyképességét. A válogatás mindazonáltal ráirányíthatja a figyelmet a vidéki térségekre is, ezáltal Magyarország gasztronómiai és turisztikai sokszínűségére.




MI AZ A MICHELIN-KALAUZ?



A francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza, fennállása óta világszerte több mint 40 országban, mintegy 30 ezer létesítményt értékelt, a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig a Michelin Guide számít a legrangosabb gasztronómiai kalauznak.  



MI A CSILLAGOK JELENTÉSE?



1 Michelin-csillag: kitűnő étterem, megérdemel kisebb kitérőt. 



2 Michelin-csillag: gasztronómiai konyha, válogatott borok, érdemes hosszabb kerülőt tenni miatta. 



3 Michelin-csillag: a világ egyik legjobb étterme, kivételes élmény, külön utazást is megérdemel.



KIK AZ ÍTÉSZEK?



A kiadvány inspektorainak kiléte ismeretlen, és az elmúlt egy évben több alkalommal visszatérve az országba keresték a legjobb vendéglátóhelyeket, a nagy hagyományokra visszatekintő, egységes módszertan szerint. Főállású Michelin inspektor csak az lehet, aki maga is szakács volt, dolgozott csillagos étteremben és legalább tízéves szakmai múlttal rendelkezik. Követelmény a pontosság, a szakszerűség és a megvesztegethetetlenség. A Michelin ellenőr bejelentés nélkül érkezik az étterembe, nem jegyzetel, alaposan szemügyre vesz mindent, majd távozik. Ha érdekes a hely, másodszor is ellenőrzi, majd ekkor már felfedi kilétét, s megkéri, hadd nézhesse meg a konyhát. A legenda szerint ugyanarra a helyre nyolc évig nem térhet vissza, nehogy felismerjék. A csillagok történetében soha egyiküket sem vádolták korrupcióval, pedig évente fejenként kétszázötven konyhát tesztelnek. Az éttermeket öt szempont alapján ítélik meg. Az étkek minősége (csak friss alapanyag jöhet szóba), a sütés-főzés módszere, a konyhai személyzet hozzáértése, ár-érték arány, megbízhatóság.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra