Hírek

MKO

2020. szeptember 14.

koktél , must

Hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat a Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma.

A hazai sör-és borkultúra forradalmával párhuzamosan a kevert italok evolúciója is zajlik, ám máig nem létezik jellegzetes magyar koktél. A hungarikum alapanyag használatára kiírt pályázattal a szervezők célja az, hogy valamennyi hazai vendéglátó itallapján szerepeljen magyar koktél.

Egyik hungarikum szőlőfajtánk, az Irsai Olivér mustjából készült koktél keverésére írt ki pályázatot a Varga Pincészet és a hazai bartenderképzés egyik fő intézménye, a Mojito Mixeriskola. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szombaton tartottak, öt főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be.

A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte.


A bartender számára nem újdonság a versenyzés; a 2019-es Országos Bajnokság győztese képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában. A versenyzők emellett a Varga Pincészet szintén hungarikum pezsgőjéből készült koktélján, a Varga Irsai Pezsgő Spriccen „csavartak” egyet, és készítették el saját variációjukat.

A koktél hagyományosan nemzetközi műfaj: a nagyobb nemzeteknek mind van saját koktéljuk, amelyekhez hazai párlatot használnak, Mexikóban például a margarita alapjául szolgáló tequilát, az Egyesült Királyságban a gin-tonik összetevőjeként a gint. „Itthon azonban, főként magas ára miatt, a bartenderek nem szívesen használnak a koktélkészítéshez pálinkát” – mondja Schök Norbert, a verseny szakmai partnere, a Magyar Bartender Szövetség vezetője. Bár habzóbort és pezsgőt használnak koktélalapanyagként, Schök szerint borkészítőkkel való összefogásra, must alkalmazására még nem volt példa.