Hírek

S. N.

2020. december 19.

Meghökkentőnek tűnik lockdown idején éttermet nyitni, Gerendai Károlyék mégis ezt teszik és erre jó okuk van. Megkóstoltuk a tésztázó fogásait, és nem csalódtunk.

Most, amikor miden étterem zárva van és turisták híján kihalt a Belváros, nem sok érvet tudnánk kapásból felsorolni, hogy miért is kellene önkiszolgáló étteremet nyitni az Október 6. utcában. Ahogy azonban Gerendai Károly tulajdonost hallgatja az ember, egyre ésszerűbbnek tűnik a döntés.


Először is az Nudli néven eltervezett tésztázó ötlete már vagy két éve megszületett: akkor állt elő Jókuti András gasztroblogger azzal, hogy adják vissza a magyar tészták becsületét. Az olasz tésztákat már jól ismerjük, de vajon mit szólna egy turista egy jó káposztás cvekkedlihez, túrós csuszához vagy mákos nudlihoz? Arról nem is beszélve, hogy a helyben élő-dolgozó magyar honfitársaink is szívesen betérnének egy olyan önkiszolgáló éteremben, ahol meg tudnak enni egy krumplis tésztát vagy egy vargabélest.


Az ötlet megvalósításán el is kezdtek dolgozni, és mivel mára elkészültek, nem akarták, hogy a befektetés „üresben ketyegjen”: inkább elkezdték a házhozszállítást, hogy legyen már bevételük is. Gerendai szerint ez nyilvánvalóan előremenekülés, hogy addig is megismerjék a Nudli kínálatát a városlakók, amíg újra ki nem tudnak nyitni az éttermek. Nem mellesleg így a jelenleg zárva lévő Costes gárdájának is tudnak munkát adni, ők állnak ugyanis a konyhában, amikor a Nudli fogásai készülnek. Ez meg is látszik az ételeken: egyszerű fogások jó minőségű alapanyagokból és magas színvonalon elkészítve.


Azt azonban mégsem mondhatjuk, hogy Michelin-csillagos tésztázóról lenne szó, mert nem is ez volt a cél. Hanem pont az, hogy a fine dining vendégkörénél szélesebb réteget tudjanak jó minőségű, de megfizethető ételekkel elérni. A „főtt tészta valamivel összekeverve” koncepciója mellett a közös gondolkodás, kísérletezés során helyet kaptak más fogások is: vannak előételek (felvágottas tál, körözött, padlizsánkrém), levesek (paradicsom- és húsleves), és vannak desszertek: vargabéles, mákos nudli, somlói galuska. A főételek között pedig helyet kapott a szombatos rakott bárány Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből, vagy a cigány konyha egyik klasszikusa, a lecsós galuska is – mind a kettő nagyon finom. Az önmagukban is jó tésztaételekhez különféle feltételek választhatók a sült kolbásztól a konfitált kacsacombig.


A tésztakantinban sokak a kedvenc gyerekkori fogásaikat láthatják viszont nagyon jó minőségben, mások új ízeket fedezhetnek fel, a turisták pedig megtanulhatják a tagliatelle mellett a szélesmetélt kifejezést is. Az étteremből egyelőre a Wolton keresztül lehet rendelni: a hőálló dobozokban érkező friss tészták ki sem hűlnek, mire megérkeznek, de személyesen is át lehet venni a dobozokat az Október 6. utca 8. szám alatt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra