Hírek

Gonda Mariann, kép: Pixabay, Twitter

2020. július 2.

tea , grey , earl

Az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság “szeretlek is, meg nem is” viszonyára egy különös esemény vetett árnyékot, amely állásfoglalásra késztette a brit diplomácia magas rangú képviselőit.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság “szeretlek is, meg nem is” viszonyára egy különös esemény vetett árnyékot, amely állásfoglalásra késztette a brit diplomácia magas rangú képviselőit.

Az ok nem más, mint egy Angliában élő amerikai ápolónő, bizonyos Michelle ámokfutása, akik ebben a TikTok videóban mutatja be követőinek az igazi angol tea elkészítésének módját. - írja az Insider.

A kisfilm több ponton kiverte a biztosítékot, és nem csak a teázási hagyományaikra oly büszke briteknél. Michelle, alias Jchelle36 felfogásában ugyanis a “british tea”, vagy ahogy ő hívja, a “hot tea” receptje a következő:

Tölts meg egy bögrét kétharmadig vízzel és tedd be a mikróba 1 percre!
Töltsd fel tejjel!
Tedd bele a teafiltert!
Adj hozzá (bőven) cukrot és keverd el!
És kész is van a forró tea!


Nehéz megállapítani, hogy komolyan gondolta-e, vagy provokációnak szánta, mindenesetre a videó több millió megtekintésnél jár a TikTok, Twitter és Instagram közösségi oldalakon, valamint a nő “Traveling Family of Five” elnevezésű YouTube csatornáján. Kommentek valóságos áradatát zúdította ezzel magára, a “terrorista merénylet”, “háborús bűn” és “teagyilkos” a kedvesebbek közé tartozik, mások egyenesen a kiutasítását követelik.

A hatalmas érdeklődésre válaszul a brit diplomácia képviseletében Karen Pierce, az Egyesült Királyság washingtoni nagykövete csodálatos videóval reagált, amely a fanyar angol humor eszközével teszi helyre az elkövetőt.

A június 22-én közzétett vicces oktatóvideóban a nagykövet asszony emlékeztet a tea hagyományosan fontos szerepére az angol-amerikai kapcsolatokban. Ezzel utalást tesz az 1773-as úgynevezett Bostoni Teadélutánra, amikor az amerikai telepesek a London által kivetett magas adók elleni tiltakozásul három hajónyi tearakományt borítottak a bostoni kikötő vizébe. Ettől az eseménytől datáljuk az amerikai gyarmatok általános felkelésének kezdetét, amely a függetlenségi háború kitöréséhez, majd az Amerikai Egyesült Államok megalakulásához vezetett.

A diplomata a teafőzéssel kapcsolatban kiemeli a vízforraló használatának fontosságát és “katonai szakértők” bevonásával prezentálja az autentikus brit tea elkészítésének lépéseit. A British Army katonája terepszínű öltözékben, szabad tűzön készíti a teát, a nomád körülményekre való tekintettel tej helyett tejporral. A British Navy tengerészgyalogosa, aki egy hadihajó konyhájában mutatja be a kényes műveletet, a lépések sorrendjét hangsúlyozza: teafilter, cukor, víz, tej. A harmadik minijelenetben a Royal Air Force egyik gépének fedélzetéről bejelentkező tiszt elmondja, hogy repülési magasságon a víz forráspontja megváltozik, ezért a folyamat komplexebbé válik, mégis, dacolva a kedvezőtlen feltételekkel, sikerül egy ízletes teát készíteniük amerikai vendéglátóik legnagyobb örömére és okulására.

Meg kell jegyeznünk, hogy a nő többszörös visszaesőnek számít, nem először követ el bűncselekményt a tea sérelmére. Egy május 4-én közzétett videóban egy másik, általa ugyancsak “hot tea”-nek nevezett melegitalt készít, az alábbi hozzávalók felhasználásával:

1 csésze Lipton instant (cukros) teapor
2 csésze Tang márkájú narancs ízű (cukros) italpor
½ csésze Country Time márkájú (cukros) limonádépor
2 csésze cukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg


A fenti mixből egy-két kanálnyit elkeverünk egy csésze, természetesen mikrohullámú sütőben felmelegített vízben, így  már kész is finom forró tea, ami inkább hasonlít egy telített cukoroldatra, nem beszélve a rengeteg adalékanyagról, amely a felsorolt termékekben megtalálható. Ez már orvosi értelemben is erősen kifogásolható.

Ehhez képest egészen hétköznapi Michelle amerikai jeges tea receptje, ehhez szokásától eltérően egy fél kancsónyi, lábasban felforralt vizet használ, amelybe cimkéstől beledob 2 teafiltert, minimum húsz-harminc deka cukrot, megkeveri, felengedi hideg vízzel, és már mehet is a hűtőbe. Cheers.

Ha azt gondolják, hogy a hölgy csak teafronton alkot maradandót, nagyot tévednek. Június 20-án egy újabb TikTok videóban az English Breakfast intézménye ellen követ el megbocsáthatatlan bűnt. A 36 másodperces videóban rántottát készít, állítása szerint angol módra. Ehhez kiveszi a tojásokat a hűtőből - ami amerikai szokás, a britek nem hűtik -, feltöri őket, sózza, borsozza. Eddig semmi rendkívüli. Ami ezután következik, azt a gyenge idegzetűek nyugalmuk megőrzése érdekében ugorják át. A keveréket cukorral ízesíti, majd jó adag flakonos édes tejszínhabot nyom bele. A massza mehet is a mikróba két percre. Ínycsiklandó, nem?

Kis mennyiségű tej vagy tejszín hozzáadása persze elfogadott, de a tejszínhab és a cukor jelenléte egy sós tojásételben teljesen értelmezhetetlen.

Nem ismerjük a hölgy motivációit, de ha közösségi oldalainak látogatottságát akarta növelni, akkor bejött neki. Ha esetleg egy gondosan felépített gerillamarketing akció része, akkor egyenesen zseniális, várjuk milyen márka bújik ki mögüle. Sajnos ennél sokkal valószínűbb, hogy egy exhibicionista személyiség megnyilvánulását láthatjuk, akit a 15 perc hírnéz vonz. Meglátjuk, mihez kezd vele.