Hírek

Orbán Szilvia

2020. június 30.

Egy szeszfőzdében véletlenül olyan gines üvegeket adtak el, amelyek kézfertőtlenítővel voltak megtöltve.

A világjárvány kitörése idején számos szeszfőzde döntött úgy a fennmaradása érdekében, hogy a fogyasztási célra készített alkoholokat – legalábbis egy időre – felcseréli az alkoholtartalmú fertőtlenítőszerekre. Most, hogy számos országban enyhülnek a korlátozások, a vállalkozások is szép lassan visszarázódnak a régi kerékvágásba.

Úgy tűnik azonban, hogy akadnak olyan cégek, amelyek türelmetlenebbek, és túl gyorsan akartak visszaállni a megszokott rendre: egy ausztrál szeszfőzde véletlenül kézfertőtlenítőket címkézett fel ginként, s az üvegek egy részét a gyanútlan vásárlók meg is vették.




A Victoriában tevékenykedő Apollo Bay Distillery június 8-án adott ki termékvisszahívási felhívást, amelyben a lehető legegyenesebben fogalmaznak:

„Bár a termék címkéjén a gin felirat olvasható, az valójában nem gin.”


Kézenfekvő volt a kérdés, hogy ha nem gint töltöttek az üvegekbe, akkor mit? Nos, a palackok tartalma egy ethanol alapú, 1,45 százalék glicerint és 0,125 százalék hidrogén-peroxidot tartalmazó keverék volt – ez pedig nem más, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is jóváhagyott kézfertőtlenítőszer-formula.

A szeszfőzde a fertőtlenítőt egy súlyos mulasztás miatt ginmárkájuk, az SS Casino Gin címkéjével látta el, s a hibás termékekből később kilencet el is adtak.

„A palackokat egy emberi mulasztás miatt helytelenül címkéztük, és nincs rajtuk zárjegy sem, de az üvegbe töltött termék nem mérgező" – nyilatkozta a főzde szóvivője.


A szóvivő tudott már egy esetről, ahol a hibás árut a vásárló állítólag megitta. Az illető – úgy tudni – hányingert érzett és émelygett, de komolyabb baja nem esett. Azonban hiába nem mérgező, egyetlen kézfertőtlenítőszer fogyasztása sem ajánlott, ezért a vállalkozás visszahívta a hibásan töltött 9 palackot.

Az Apollo Bay ugyanakkor arról számolt be az ABC News-nak, hogy a visszahívás után egy nappal hat üvegnek már a nyomára is bukkantak. A hibás termék gyanútlan vásárlóit természetesen kárpótolják: eldönthetik, kérnek-e egy palack igazi gint, vagy inkább szeretnék visszakapni a vételárat.

„Kisvállalkozás vagyunk, rettenetesen sajnáljuk, hogy ilyesmi előfordulhatott nálunk” – írta egy, a Facebook-bejegyzésüket kommentáló olvasónak válaszul a cég képviselője.

„Hibáztunk, és ezért bocsánatot kérünk.”


A visszahívási közleményben az is olvasható, hogy a fertőtlenítőszer elfogyasztása émelygést, fejfájást, zavartságot, hányingert, hányást, hasmenést okozhat – ezek a veszélyek végső soron túl sok gin elfogyasztása után is fenyegetnek, kommentálta az esetet a FoodAndWine.