Hírek

Orbán Szilvia

2021. január 14.

A NASA kísérlete már előkészület egy jövőbeli Mars-expedícióra.

Még alig kezdődött el az év, de az USA űrkutatási ügynöksége – státuszához méltón – már a jövőbe tekint. Decemberben érkezett a hír, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó asztronauták 2020 végén újabb mérföldkőhöz értek, ugyanis learatták a világ első űrretek-termését. Ez már önmagában is egy történelmi esemény, de a jövő terveit tekintve még nagyobb jelentőséggel bír.


A kis kertecskét kísérleti jelleggel állították fel az állomáson, így – legalábbis egyelőre – kevés az esély rá, hogy a tudományos kutatás mellett, hamarosan esetleg a földi boltok polcain is megvásárolható lesz némi űrben termett vitaminbomba, annak ellenére, hogy a tudósok az első retektermést, további vizsgálatok céljából, idén visszavárják a Földre.


A roppanós zöldségeket, szám szerint 20 növényt,

Kate Rubins űrhajós takarította be az ISS külön erre a célra tervezett egységében (APH). A termést ezután fóliába csomagolták, és egészen a soron következő, 22. kereskedelmi utánpótló SpaceX-járat megérkezéséig hűtve tárolják.

Ugyanis ez a misszió juttatja majd vissza a Földre az első űrretek-szállítmányt.


A NASA által kiadott ismertető szerint az emberi fogyasztás céljából termesztett zöldségek űrprogramja keretében az elmúlt években már 11 kísérletet végeztek az űrhajósok. 2015-ben például vörös kötözősalátával, tavaly pedig a mustáros-csípős ízvilágú salátafélével, mizunával próbálkoztak.

Az űrközpont a tapasztalatokat összesítve döntött ezúttal a retek mellett, hiszen a növény gyorsan, alig egy hónap alatt kifejlődik, és „érzékeny gömb formája” remek terepet ad a szén-dioxid hatásainak, illetve az ásványi anyagok felvételének és elosztásának vizsgálatára.

„A retek már egy újabb lépcsőfokot jelent, hiszen egy olyan salátaféle, amivel az űrhajósoknak eddig még nem volt dolga. Nem levélzöldség, s nem is törpebúza, ami az APH-ban termelt első növény volt” – fejtegette a NASA közleményében az APH-program menedzsere, Nicole Dufour. „Mivel mostanra több növényfajt is kipróbáltunk, kicsit könnyebb annak meghatározása, hogy

melyek azok a növénytípusok, amelyek jobban bírják a mikrogravitációt, közben pedig változatosan elkészíthetőek, és megfelelő tápanyaggal is rendelkeznek. Ezek a szempontok ugyanis rendkívül fontosak az űrhajósok egészsége szempontjából egy hosszú távú misszió esetén.”


Úgy tudni, hogy a 2021-es SpaceX-járat landolásáig a NASA újabb adag retek ültetésébe is belekezd a világűrben, és a két tétel majd együtt érkezik vissza a Földre. Amint földet ér az űrszállítmány, a tudósok majd összevetik azt egy úgynevezett kontroll tétellel, amit az ISS földi szimulátorának (ISSES) kamrájában termesztettek, a Kennedy Űrközpontban.

A remények szerint ezek a kísérletek mind abban segítik a NASA-t, hogy az évtized végére „fenntartható felderítést” végezhessen Holdon, majd onnan kiindulva a világűr távolabbi pontjain is.

„Megtiszteltetés egy olyan csapatot vezetni, amely a NASA felderítési törekvéseit segítő űrtermelés megalapozására, kiépítésére hivatott” – hangsúlyozta Dufour. „Egészen a kezdetektől ott voltam, és minden egyes növény, amit sikerült életben tartanunk, sőt, learatnunk az APH-ban, hatalmas örömmel töltött el, hiszen mindaz, amit ezekből a projektekből tanultunk, egyszer majd abban segít, hogy űrhajósokat küldhessünk a Marsra és biztonságban haza is hozhassuk őket.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra