Hírek

MKO, kép: Pixabay

2020. október 20.

2004 óta október 20. a Séfek Világnapja: a Felelős Gasztrohős Alapítvány idén hazánkban is felhívja a figyelmet a nemzetközi kezdeményezésre és a séfek fontos szerepére a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában, mely az idei nemzetközi kezdeményezés témája is. A Gasztrohősök egy, a nemzetközi Séfek Kiáltványához csatlakozó séfek által összeállított fenntartható receptgyűjteménnyel és közösségi média kampánnyal népszerűsítik a jeles napot.

A Séfek Világnapja arra hivatott, hogy megismertesse és megszerettesse a következő generációval a főzés tudományát, és megmutassa a világnak, milyen fontos tevékenységet végeznek a séfek nap mint nap. A világnap, melyet pár éve a  Nestlé és a World Chef’s közösen szervez, idei témája az “Egészséges ételek a jövőért!”. Az idei embert próbáló évben kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünket erősítő, a stresszt csökkentő ételeket fogyasszunk. De nemcsak saját magunkat, a Földünket is egészségesen kell tartanunk, melyben a séfeknek igen nagy szerepe van, hiszen az ételeken keresztül egyfajta szemléletformáló tevékenységet is folytatnak.

Ebben hisz a Felelős Gasztrohős Alapítvány is, akik több éve segítenek a vendéglátóhelyeknek, hogy a fenntarthatóbb, környezetbarát működésben egy jó lehetőséget lássanak a séfek és ne nehézségnek éljék meg. Éppen ezért csatlakoztak a nemzetközi Chef’s Manifesto kezdeményezéshez is, melyet tavaly magyarra is lefordított az alapítvány.

A séfektől séfeknek szóló akcióterv 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.A Séfek Világnapja alkalmából a Gasztrohősök egy ingyenesen letölthető, a Séfek Kiáltványa 8 témájához kapcsolható receptekből álló gyűjteményt készít a budapesti Hilda, Mezna és KIOSK Budapest, valamint a pécsi Reggeli és az őriszentpéteri Pajta étterem séfjeinek, valamint Vida Kata gasztroblogger közreműködésével. A közösségi média felületeken pedig egy sorozat keretein belül  jobban megismerhetjük a fent említett séfek munkásságát is.

“Maga a Chef’s Manifesto számomra egy nagyon pozitív üzenet és egyben evidens is. Azokat az elveket összegzi amelyek mentén mi is próbálunk dolgozni a Pajtában. Remek dolognak tartom, hogy ennek az üzenetnek van egy kohéziós ereje is és olyan emberek találkoznak és tudnak együtt dolgozni akik hasonlóan látják a világot.”  - mondta el Farkas Richárd, a Pajta séfje, aki az elsők között csatlakozott a hazai szakemberek közül a Séfek Kiáltványa kezdeményezéshez.

“Idén talán még aktuálisabb a Séfek Világnapja, mint valaha, hiszen a vendéglátóhelyek nehéz időket élnek. A Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal szerettük volna megünnepelni a fenntarthatóan tevékenykedő séfeket, melyre ez a jeles nap tökéletes alkalom lehet.

A világnap idei témája pedig jól illeszkedik az alapítványunk törekvéseihez, hiszen mi is azért dolgozunk, hogy a fenntartható étkezést népszerűsítsük a vendéglátóhelyek és a lakosság körében is, mindezt a jövő generációja és a Földünk jövőjének érdekében.”

- mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs munkatársa.

A Séfek Kiáltványa Receptgyűjteményt innen tölthetik le az érdeklődők, a közreműködő séfek bemutatkozóit pedig a Felelős Gasztrohős Alapítvány Facebook és Instagram oldalán olvashatják.  

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra