Hírek

Kitzinger Szonja

2024. február 21.

Lássuk, mire képes az archív felvételek és a mesterséges intelligencia összjátéka, ha értő kezekbe kerül.


Kőbánya számomra különleges helyszín. A gimnáziumi élményeké. Diákként emlékszem, hogy a szél gyakran befújta a tantermekbe a sörgyártás jellegzetes illatát. Akkor orrfacsarónak éreztük ezt, érdekes, hogy az itt dolgozók kellemesnek mondják. Minden érdekel, ami a gimnázium közvetlen környezetéről szól és valamennyire a régi Kőbányára kalauzol.


1854-ben kezdte meg működését az első sörfőző üzem Kőbányán. Az alapítás 170. évfordulóját és az azóta is megaszakítás nélkül folyó termelést egy programsorozattal ünnepli a Dreher Sörgyárak, amelyet az Animatiqua mesterséges intelligenciát is felhasználó új filmjének premierjével indítanak el.


A sörgyár első 100 évéből származó képeket parallax technikát alkalmazva keltette életre a filmes csapat. A fotókat először retusálták, majd bizonyos esetekben a mesterséges intelligencia segítségével javították fel. Ezt követte a „felszeletelés”, azaz a rétegek szétbontása és 3D lemodellezése. Végül ezeket a modelleket mozgatták meg egymáshoz képest, hogy elérjék az élő, mozgóképes hatást. Egy-egy snitt átlagosan 4 munkanap alatt készült el.


 A filmben életre kelő legkorábbi kép a sörgyárat alapító idősebb Dreher Antal édesapjának, Franz Anton Drehernek a XVIII. századi portréja, míg a legújabbak a 60-as évekből, már a futószalagok és az ikonikus lovaskocsikat leváltó sörös tartálykocsik idejéből származnak. A kettő között több különlegességet is láthatunk, például az ország egyik első mozgó fényreklámját a 30-as évek Nagymező utcája felett. A záróképsorok pedig már a 21. századi Dreher életképeket mutatják meg.

   

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek