Novemberig még a program része marad a világ leghíresebb bormúzeumában a magyar szamorodni.
Franciaország legtöbbet emlegetett borvidékének központjában, Bordeauxban működik a világ egyik leglátványosabb gasztronómiai vonatkozású múzeuma, a Cité du Vin. A különleges, 10 emeletes épület leginkább egy dekantálóra hasonlít és korántsem csak Bordeaux borairól szól, hanem a világ borkultúráját mutatja be.
A kiállításon több mint 80 ország borairól esik szó, a tárlatok interaktívak, illat- és hanginstallációk, szimulációk segítik az elmélyülést a bor világában. Az élmény pedig a nyolcadik emeleten található borbárban válik teljessé, ahol bámulatos választékból szemezgetve élvezhető a városra és a Garonne folyó nyíló kilátás.
A Cité du Vin, Via Sensoria nevű időszaki kiállítása áprilisban nyílt meg, és egészen november elejéig látogatható. A tárlaton a vendégek a négy évszak hangulatán átutazva fedezhetik fel a bor és az érzékek kapcsolatát, négy tematikus teremben. A téliben pedig minden a magyar borokról és borkultúráról szól!
A „tavasz szobában” egy Loire-völgyből származó Sauvignon Blanc kóstolható. A „nyár” jelképe Clairet, Bordeaux-ból. Az őszt a Grúziából származó Saperavi képviseli, a téli teremben pedig édes magyar szamorodnit kóstolhatnak a vendégek, narancsos csokival.
A kóstolók során a Cité du Vin sommelier-jei a szamorodni készítését is elmagyarázzák a vendégeknek.
A Via Sensoria kiállítás november 2-ig látható. További információk a tárlatról itt találhatók.