Hírek

Madary Orsolya

2020. augusztus 21.

kenyérlelke fesztivál , kenyérlelke

Egyik kovászos kenyér nem olyan, mint a másik. Augusztus 20-án a Kenyérlelke fesztiválon mindig megtudjuk, hogy melyik pékség készíti a legfinomabb kenyeret Budapesten.

A karantén alatt hihetetlen sikert futottak be a kovászos kenyér receptek. Mintha hirtelen az egész ország a hagyományos kenyérsütésre esküdne. Pedig a kenyérforradalom már jó pár éve elindult kis hazánkban. Nem kis szerepe van ebben Vajda Józsefnek, a Pékműhely alapítójának, aki összefogott a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökével, Molnár B. Tamással és hat évvel ezelőtt megtartották az első Kenyérlelke fesztivált, a „hagyományosan kenyeret készítők” találkozóját.

Ma már a kenyérszeretők kötelező programja augusztus 20-án a MOMkult előtti téren a kenyérfesztivál, ahol a főváros legjobb pékségei és más minőségi termékei mutatkoznak be. Természetesen van kenyérsütő verseny, öt kategóriában lehet indulni profi és otthoni sütőknek egyaránt. Neves zsűri kóstolta idén is a kenyereket. Molnár B. Tamás, az MGE elnöke, Pesti István, Vomberg Frigyes, Mészáros Ádám, Akács István és Tóth Szilárd séfek és Cristian Maurice, a Ferrandi Paris világhírű pékiskola oktatója.

28 pékség vett részt idén a versenyben, amely augusztus 19-én indul, a kenyerek pedig 20-án készültek el, ekkor zajlott az eredményhirdetés.

A Pipacs pékség nyertes kenyere

Till Attila, a fesztivál egyik alapítója hirdette ki a nyerteseket:

  • fehér, illetve félbarna kenyér – Pipacs pékség
  • Teljes kiörlésű kenyér – Panel Pékség
  • bagett - Artizán Pékség
  • croissant – Frejya
  • kendermagos kenyér – Artizán
Az otthonsütők közül a legfinomabb fehérkenyeret Szabó Réka készítette a zsűri szerint.


A fesztiválon nemcsak kenyeret lehetett venni, a lisztek minden fajtája felsorakozott a standokon. De megjelent az Agárdi pálinka, az Ugar sörfőzde, a Panyolium szilvakészítmények, a Freyja is, volt szörp, fagyi, sőt a Zhao Zhou teáit is meg lehetett kóstolni.


És a kérdésre, hogy tényleg van-e lelke a kenyérnek, a válaszunk: igen. A MOMkult teraszán megtapasztaltuk. Aki nem hiszi, kóstolja meg a Pipacs pékség nyertes kenyerét.