Hírek

Gonda Mariann

2020. július 31.

terasz , fűtés , Franciaország

Hamarosan búcsút mondhatnak a párizsiak a cigarettával kísért ráérős téli kávézgatásoknak. Franciaországban ugyanis jövő évtől tilos lesz fűteni a vendéglátóhelyek teraszait.

A Klímavédelmi Tanács július 27-i ülése után jelentette be Barbara Pompili ökológiai átmenetért felelős miniszter több más környezetvédelmi intézkedéssel együtt a nyitott éttermi teraszok fűtésének betiltását.

A rendelkezés előreláthatólag 2021 tavaszán, a következő téli szezon végével lép hatályba, és érinti a teraszok nyári időszakban történő klimatizálását is, valamint előírja a vendéglátó egységeknek az ajtók zárva tartását az energiapazarlás elkerülése végett.

A miniszter asszony a teraszok fűtését ökológiai aberrációnak nevezte, amelyet a beltéri dohányzás betiltása hívott életre.

“Nem hűthetjük vagy fűthetjük az utcát csak azért, hogy a kávénkat a kellemes teraszon fogyaszthassuk el!” 

Az intézkedés egyike a Convention Citoyenne által megfogalmazott javaslatoknak. Ez a 150, sorshúzással kiválasztott állampolgárból álló alternatív parlament Macron elnök kezdeményezésére jött létre, válaszul a Gilets Jaunes (sárgamellényes) mozgalom követeléseire. 

A legutóbbi önkormányzati választások során jelentős befolyást szerző zöldek üdvözlik a tiltást, képviselőik hosszú évek óta küzdenek az energiazabáló berendezések eltűnéséért. Csak Párizsban 12500 vendéglátóhely érintett a kérdésben. A Negawatt környezetvédelmi szervezet számításai szerint egy nagyobb, 75 négyzetméteres, öt hősugárzóval felszerelt terasz üvegházhatású gázkibocsátása egy téli szezon alatt annyi, mint egy új autóé 120 ezer kilométer alatt. 

De mit szól ehhez a szakma? 

A zöldek örülnek, de nem mondható el ez a vendéglátóipar képviselőiről. Erősen kritikus hangvételű sajtónyilatkozatban kelt ki magából és adott hangot a szakma felháborodásának a Független Vendéglátók Országos Szövetségének (GNI) elnöke, Didier Chenet, aki hatalmas hibának tartja a döntést. 

“Egyetértünk a szándékkal, hogy a gazdaságot környezettudatosabbá kell tenni, de jelen pillanatban nekünk első a túlélés, hogy tovább tudjunk dolgozni.”

A válság által eleve térdre kényszerített szektornak olyan ez a rendelkezés, mint a vörös posztó, némely csőd szélén álló vállalkozásnak pedig maga a kegyelemdöfés, hiszen bevételük meghatározó részétől esnek el.

Egy fűtött terasz kialakítása mintegy 30 százalékos forgalomnövekedést generál, de a kezdeti beruházás anyag- és munkaköltsége a 10-15 ezer eurót is elérheti egy nagyobb alapterület esetén. A rendelet hatályba lépésével ezek az eszközök értéküket vesztik, hiszen eladhatatlanná válnak. “ Még ki sem jöttünk a Covid-okozta krízisből, és máris újabb korlátozást jelentenek be.” - mondja David Zenouda, a Vendéglátó-ipari Dolgozók Szakszervezetének (UMIH) tagja.


Fontos kiemelni, hogy a szakma nem a klímavédelmi törekvéseknek fekszik keresztbe, a szerencsétlen időzítést és a szakmai egyeztetés hiányát rója fel a döntéshozóknak.

“Tisztában vagyunk az ökológiai átalakulás fontosságával, mi magunk is tettünk javaslatokat a miniszter asszonynak, például a hulladék-gazdálkodással kapcsolatban. De a GDP 8 százalékáért felelős vendéglátó szakma jobb bánásmódot érdemel. Nem konzultáció nélkül ránk kényszerített döntéssel, hanem szakmai egyeztetéssel lehet csak eredményt elérni.” - hangsúlyozza Didier Chenet.

Ezt támasztja alá a Rennes-i tapasztalat is, ahol helyi önkormányzati rendeletben tiltották be a fűtött teraszokat 2020. január 1-jei hatállyal. Bár az egészségügyi válsághelyzet életbe lépése előtti két és fél hónapban is már 10-15 százalékos bevételkiesést okozott a vállalkozóknak, a rendelkezést még a szakmai szervezetek is elfogadták, hiszen abban alapvetően mindenki egyetértett, hogy véget kell vetni az energiapazarlásnak. Tény, hogy ami Bretagne-ban simán átment, az Párizsban és az ország többi részén nem feltétlenül kap hasonlóan kedvező fogadtatást. Különösen nem a jelenlegi helyzetben, amikor a teraszok a távolságtartási szabályok miatt felértékelődtek.

Mi lesz a dohányosokkal?

Komoly ellenállásra lehet számítani a nikotinfüggők részéről is. A YouGov decemberi közvélemény-kutatása szerint a franciák kétharmada ismeri el, hogy a teraszok fűtése jelentős energiapocsékolás, mégis csak egyharmaduk ért egyet a tiltással. A dohányosok 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kisebb-nagyobb rendszerességgel veszi igénybe ezeket a helyeket, hogy kávéja mellé el tudjon szívni egy szál cigarettát. A kávé-cigi kombó kedvelői - az említett vendégkör és a rájuk (is) építő vendéglátók - 57 százaléka szükségtelennek tartja ezt az intézkedést.

Első a biztonság

Mit tehet a vendéglős, aki továbbra is szeretné megőrizni teraszi vendégeit? Valljuk be, nem sokat. Olcsó alternatíva a pléd, amelynek használata azonban a jelen egészségügyi helyzetben nem elképzelhető. Anne-Claude Crémieux, a párizsi Saint-Louis kórház fertőző betegségekkel foglalkozó professzora felhívja a figyelmet arra, hogy bár ritkább és nehezen számszerűsíthető, a koronavírus tárgyakon is bizonyos ideig életképes maradhat és fertőzhet. A higiéniai előírások betartásával csak úgy adhatnak takarót a vendégeknek, ha minden használat után 60 fokon kimossák őket egy legalább 30 perces programon, ez pedig szinte megvalósíthatatlan. És környezetvédelmi szempontból értelmetlen is, ha a mosás víz- és energiaszükségletét nézzük.

Egyetlen megoldás marad: öltözzön fel rendesen a kedves vendég, ha a teraszon kíván ücsörögni.