Hírek

Orbán Szilvia

2020. augusztus 26.

HestonBlumenthal , britreggeli , szendvics

Az emberek vagy utálják, vagy imádják a Waitrose-ban kapható új kreálmányt.

A brit áruházlánc nemrég jelentette be, hogy a világhírű The Fat Duck séfjével, Heston Blumenthallal együttműködve új szendvics került a kínálatukra, amely a Full English nevet kapta – s bár a név hallatán azt hihetnénk, hogy biztosra megyünk, és tudjuk, mit kapunk a pénzünkért – a harapnivaló többek között sült bab ízesítésű kenyérből, illetve kávéízű gombaketchuppal készül. 


Az angol reggeli hagyományos elemeit tehát – a tőle egyébként elvárható módon – meglehetős csavarral álmodta új köntösbe Heston Blumenthal, ez pedig szinte azonnal megosztotta a vásárlókat.

„A Full English kávés meglepetést rejteget, miközben a brit reggeli tradicionális kedvenceit, például a tojást és a kolbászt sem hanyagolja” – olvasható a Nagy-Britanniában már kapható szendvics leírásában. „A sült bab szerelmesei duplán is örülhetnek, ugyanis a laktató finomság nem csak a kenyérszeletek közé, hanem magába a kenyérbe is belekerült. A két szelet közé füstölt kolbásztöltelék és bacon, szabadtartásból származó tojás, majonéz, paradicsom, és krémes-szószos cannellini bab is került, mindezt pedig egy kávéízű gombaketchup koronázza.”


A leírás egyeseket teljesen felvillanyozott, míg mások förtelemnek tartják a gombás-kávés kreálmányt.

„Egész egyszerűen nincs szükség sültbab ízű kenyérre. Épp az ilyenek miatt gúnyolódnak a briteken” – írja egy twitterező.

„Azt hiszem, elég elfogult vagyok a kávéval, de a kávé ízű gombaketchup… ez förtelem” – vélekedik egy másik felhasználó.

„Ezt az embert bármi áron meg kell állítani” – szögezi le egy harmadik méltatlankodó.

De akadnak ellenpéldák is: valaki szerint a szendvics fantasztikusan néz ki.


A téma kapcsán Blumenthalt is megkérdezték, aki így kommentált: „Számos oka lehet annak, amiért valami a kedvencünkké válik.

Lehet az a kulináris élvezetek bonyolult mesterműve is, de mégis, néha semmi másra nem vágyunk, csak a jó öreg brit reggelire.

Elkezdtem azon gondolkodni, hogyan lehetne viszonylag egyszerűen kielégíteni ezt a vágyódást úgy, hogy az bármikor, bárhol elérhető legyen, és rájöttem, hogy ennek egy módja van: ha szendvicset készítünk belőle. Aki a legjobb ’rohanós bruch-ot’ keresi, a Full English-t imádni fogja. Főleg, hogy még a reggeli kávét is tartalmazza!”

A The Heston from Waitrose Full English szendvicsért most 2,85 fontot, nagyjából 1110 forintot kérnek bevezető áron, későbbi ára várhatóan 1480 forintnak megfelelő, 3,80 font lesz.