A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Ínyencek

Halász Csilla

2016. június 30.

Oroszlán Szonja színésznő kétéves volt, mikor szülei Csopakon vettek telket egy kis faházzal. Gyermekkorától hozzászokott ahhoz, hogy a Balatonon másfajta ízvilág fogadja, mint Budapesten, mások az ételek, és mások az emberek is, akik az ételt felszolgálják.Tihany és Balatonfüred környékének gasztronómiájáról Oroszlán Szonjával beszélgettünk.

Oroszlán Szonja több mint harminc éve vallhatja magát csopakinak: kétéves volt, mikor szülei a településen vettek telket egy kis faházzal. Később megvásárolták a szomszéd telket, és fölhúztak egy házat. Azóta kétlaki életet él, sőt, ma már jobban szeret Csopakon lenni, az erdőszélen, balatoni kilátással, mint a fővárosban. Őz és vaddisznó látogat néha háza környékére, amikor meg kilovagol a hegyre, rókával, nyúllal, szavascsordával is találkozik.

Már gyermekkorától hozzászokott ahhoz, hogy a Balatonon másfajta ízvilág fogadja, mint Budapesten, mások az ételek, és mások az emberek is, akik az ételt felszolgálják. Erős emlék számára a sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos, melyből ma már nyaranta csupán egyet enged meg magának. A hekk nem balatoni hal ugyan, de Oroszlán Szonja annyira hozzászokott az ízéhez, a hozzá felszolgált kovászos uborkához, hogy ez az étel is hozzátartozik a balatoni hangulathoz. 

Csopakiként büszke arra, hogy itt van a Balaton-felvidék egyik legszebb étterme a Márga Bisztró (tavaly óta ível felfelé a megújított Szent Donát pincészet éttermének csillaga).

Másik kedves helye Csopakon a Jásdi borterasz. Ajándékba kizárólag csopaki borokat visz, ezt Jásdinál szokta megvásárolni, leginkább a cabernet franc-t, de a rozéval is nagyon elégedett. És ott van a Tamás pince, ahol a kézművesborok mellett cukormentes levendulaszörpöt is lehet kapni, de készülnek szörpök, zselék, dzsemek pitypangból, szederből, ribizliből, dióból is.

Oroszlán Szonja szerint akik úgy tervezték, hogy az út mentén csárdában fognak ebédelni, álljanak meg a Víg Molnár csárdánál a 71-es úton. Idén kihagyhatatlan a pisztráng nyári tökfőzelékkel, de ajánlhatók a szarvasgerinc töltött burgonyával és mascarponekrém eperchutney-val.

Füred és Csopak között, Arácson, az erdőben van a Koloska csárda, a Vadaspark mellett, a völgyben. Ősfás kertben lehet elfogyasztani az ebédet, például a Jókai-bablevest. A festett falitányérokkal díszített falon paprika és fokhagyma lóg. Azért is kedves ez a hely számára, mert itt saját sarokasztala van: hároméves, szintén Balaton-imádó husky keverék kutyájával mindig oda ülnek le.

Balatonfüreden a Karolina Kávéházban a méteres kalács mellett érdemes megkóstolni a tejszínes epertortát, a krémest. Népszerű Zsófi néni túrós süteménye is, a Vilma kedvence és a szilvás pite. A reggelire betérőket helyben sütött kenyerekkel kínálják, de kiváló pogácsákat, helyben pörkölt kávét és számtalan, válogatott minőségű teát is kóstolhatunk. Közben a háttérben diszkréten szól Szécsi Pál híres száma, a „Carolina, Carolina, úgy várlak”. Idén kibővült vendégtérrel várják a rajongókat. Nyári estéken élő zene, jazz, latin gitárestek. Fagyit viszont szerinte a Bergmann cukrászdában kell enni, de ő a gyökérkenyeret is ott szerzi be.

Ha pedig a piacon kell beszerezni valamit, Oroszlán Szonja általában Tihanyba megy. Az Agora Piac Tihany festői részén, az Akasztódombon található. Gyönyörű kilátás a Balatonra, az apátságra. A piacon vásárolhatunk kézműves termékeket, kis- és őstermelők által előállított élelmiszereket (óbudavári kecskesajt, a Polgár Kertészet gyümölcslevei, a Zsuzsanna Pincészet borai, a Kőróka Borászat és az Aradi Pincészet borai), ehetünk rétest, palacsintát, sült kolbászt, lekvárokat (Csobánc íze, à la Legeza József). "Attól szeretem megvenni a sajtot, akiről tudom, hogy övé a kecske is, tényleg ő csinálta; itt meg lehet kóstolni az árut, s az egész piacnak nagyon barátságos a légköre" - meséli.

E semmihez sem fogható hangulat az egész Balaton-partot jellemzi; itt más a vendéghez való viszony, mint Budapesten. Szerinte vidéken egyébként is kedvesebbek az emberek. A Balatonon az is jó, hogy a magyaros konyha érvényesül, ez már a berendezésen látszik, s ettől különleges varázsuk van az éttermeknek. A külföldieknek azért érdekes, mert magyaros, a magyaroknak meg azért, mert retró.

Oroszlán Szonja szerint ha mindehhez hozzávesszük a környék mikroklímáját, aminek köszönhetően itt mindig enyhébb az idő, mint Budapesten, akkor meg lehet érteni azokat, akik elvakultan beleszeretnek a Balatonba.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra