Ínyencek

Nábelek Zsófia, kép: Rubin Eszter, Jaffa Kiadó

2020. július 18.

Akit nem érint, valószínűleg keveset tud a hisztaminintoleranciáról, kezdve azzal, hogy egyáltalán létezik ilyesmi, pedig egészen súlyos reakciókat vált ki a szervezetben, rendkívül megnehezítve az ezzel élők mindennapjait. Rubin Eszter író, gasztronómus a saját tapasztalatai alapján írt szakácskönyvet a témában, amelyben alacsony hisztamintartalmú recepteket gyűjtött össze az első lépésektől kezdve. De hogyan alakul ki ez az állapot és mi segíthet rajta?

Rubin Eszter néhány évvel ezelőtt kezdett súlyos tüneteket tapasztalni magán, amelyek mindig az étkezésekhez kötődtek: evés után fulladás, iszonyatos, soha nem tapasztalt fejfájás és olyan erős szédülés jött rá, hogy le kellett feküdnie. Hiába vizsgáltatta ki magát gasztroenterológussal, hiába ment tüdőgyógyászhoz, nem tudtak mit kezdeni az állapotával,

a felírt gyógyszerek pedig csak rontottak rajta. Elkeseredetten próbált megoldást találni, de nagyon hosszú időbe telt felismerni az igazi problémát.

Miután túl volt rengeteg eredménytelen vizsgálaton, kutatómunkába kezdett és sikerült felfedeznie a probléma eredetét.

“Visszagondolva, akkor nem éreztem, csak most látom, hogy milyen állhatatos küzdelem volt ez. Kerestem az okokat, már elviselhetetlen volt az állapotom, egyre súlyosabb tüneteim voltak, és akkor végre beúszott ez a szó - hisztaminintolerancia. Főleg angolul találtam róla szakirodalmat, de ráleltem egy csoportra, amelyikhez azóta hetente több százan csatlakoznak. Itt mindenki ugyanazt az utat járta be a ráfordított időtől, pénztől kezdve a kudarcokig, rengeteg orvosig, belefáradásig. A magyar orvostudomány ebben évtizedekkel van lemaradva, hiszen egyszerűbb felírni egy gyógyszert - ez pedig nem egy ilyen állapot, itt az okokat kell felkutatni és gyógyítani, ami akár évekig is tarthat.”

A hisztaminintolerancia (és bármilyen intolerancia) különbözik az ételallergiától: utóbbi egy immunválasz, mert a test idegen anyagként ismeri fel a kiváltó ételallergéneket. Ezzel szemben az intoleranciánál azok a bontóenzimek hiányoznak, amelyek a bevitt anyagokat lebontják, feldolgozzák. A hisztaminlebontásban a DAO-enzim működése nem megfelelő, általában a belek bizonyos gyulladásai, sérült működése miatt nem tudják ezt az enzimet termelni, a bélflóra egyensúlya felborul.

Így lehet, hogy a hisztaminintolerancia nem egy önálló betegség, inkább problémának vagy állapotnak nevezhető, aminek a kiváltó oka más és más lehet, így az érintetteknél a tünetek sem feltétlenül azonosak.

Olyan állapot ez, amelyinek a megoldásához a gyökérokokat kell megkeresni - ez lehet endokrinológiai eredetű, kötődhet a mellékvese működéséhez vagy akár extrém stresszhez.

Fegyelmezett, szigorú diétát tartani kell olyan ételekkel, amelyeknek nullás vagy rendkívül alacsony a hisztamintartalma, és fokozatosan lehet mepróbálni visszavezetnia táplálkozásba. Az intenzív sportot is el kell engedni egy időre, mivel hisztamint szabadít fel, többek között így lehet elérni, hogy a bélflóra egyensúlya visszaálljon. Fontos DAO kofaktor vitaminokat szedni, probiotikumot, és olyan táplálékkiegészítőket, amelyek segítik a belek állapotának helyreállítását. És ez kemény munka. A lehető legfrissebbeket kell választani, sok alapanyag kerülendő, de gyógyszerek és tartósítószerek vagy akár kozmetikumok is okozhatnak tüneteket.

Mindezek után viszont azonnal szembetűnő, hogy Eszter az évekig tartó nehézségek ellenére is pozitívan áll az (új) élethez.

“A cél egy - ha nem is ideális, de - optimális állapot elérése. Hiába étkezett az ember korábban tudatosan és egészségesen, a bélflóra visszaépítése lassú folyamat, amihez sokkal nagyobb fokú tudatosság és fegyelmezettség szükséges.

Olyan ez, mintha az ember az egész világra allergiás lenne.

Minden nap háromszor főzök, ha beülünk valahova a családdal, viszem magammal az ételeimet. Korábban sokat sportoltam, és központi helye volt a gasztronómiának az életemben, megkóstoltam millió dolgot, sok finomságot ehettem, ami miatt hálás vagyok, ezért kevésbé zavar a lemondás. Kilátástalan helyzetben könnyebben áll át az agyunk egy új életmódra. Az első másfél évben voltak súlyos visszaesések, de ma már örülök, hogy van erőm, fizikailag jobban vagyok, tudok például kevés bogyós gyümölcsöt vagy az előző napi főztömet enni, ezeknek tudni kell örülni. A másik, hogy ezt az állapotot csak humorral lehet elviselni - így lett a családunkban szállóige, hogy: minek eszik, aki nem bírja?”

Múlt héten megjelent a Jaffa Kiadónál Rubin Eszter Hisztaminintolerancia szakácskönyve, az első receptkönyv Magyarországon, ami ebben a témában született, de már megjelenése előtt az előjegyzési sikerlistákra került, tehát egyre láthatóbb, hogy sokakat érint ez a probléma. Az első hónapok nehézségében nyújt mankót, amikor kulcsfontosságú, hogy minden gyulladáskeltő alapanyagot kerülni kell, ezért a receptek nem tartalmaznak glutént, tejet, cukrot, édesítőszert, szóját és kukoricát. Így került a könyvbe 55 nullás és alacsony hisztamintartalmú étel, amelyeket Kulcsár Angéla funkcionális táplálkozási tanácsadó lektorált, a recepteknél pedig az ő tanácsait olvashatjuk.

“A receptek mind saját fejlesztésűek, nagyjából egy évig dolgoztam a szortimenten. A lényeg, hogy semmilyen gyulladáskeltő anyagot nem tartalmaznak, a mentesnél is mentesebbek. A tesztelésekben és a fejlesztésben a lányom segített, olyannyira, hogy az egész könyvet ő fotózta.

Az elején a diéta teljesen átláthatatlan, elveszett az ember, úgy érzi, hogy éhen fog halni és nem tudja, mit tegyen.

A saját bőrömön tapasztaltam meg, és ezzel fontos, hogy tisztában legyünk, hogy ez nem egy betegség, hanem egy vészreakció, aminek a végére kell járni, meg kell ismernünk önmagunkat. Látom, hogy egyre többen szenvednek hisztaminintoleranciától, de nem szabad feladni akkor sem, ha úgy érezzük, hogy darabokra hullik az életünk - szép lassan rá lehet találni a saját utunkra.”