A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Ínyencek

Lévai Anikó-Vinkó József

2015. január 3.

Zenéjük olyan, mint az igazi falusi konyha. Családias és ízes, szerény és virtuóz, benne van az élet minden zamata. A kárpátaljai Pál família. Pál Lajos, az ördöngös harmonikás, a kijevi zeneakadémia karnagya, felesége, Jancsó Katalin zenepedagógus, fiuk, Pál István, a legendás „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes prímása és zenekarvezetője, felesége, Czébely Beáta zongoraművésznő és Pál Eszter, Szalonna húga, az énekesnő, a népművészet ifjú mestere. Tizenöt éve Magyarországon élnek, de szü

Részlet az interjúból:

– Milyen érzés volt, amikor Károly hercegnek muzsikáltak és a protokollfőnök azt íratta a névkártyára: Mr. Bacon? Nem ment el a kedve az egésztől?

Pál István: Hát végül is, ez a ragadványnevem. Így ismer mindenki. Tudom, hogy nem látszik, de én futballistának készültem (később közgazdásznak is). 1992-ben egy népzenei táborban fociztunk, a pálya mellett meg szalonnát sütöttek. Ki-kiszaladtam egy-egy falatért. „Mit szaladgálsz?” – kérdezték a többiek. „Szalonnázom, éhes vagyok” – mondtam. Hát rajtam ragadt a Szalonna név.

– Azért a dolog nem ennyire egyszerű. Az a legenda járja, hogy egy méregdrága hegedű tokjának titkos rekeszében bicskát és szalonnát tart, a kolbászokat meg kottapapírba csomagolja.

P. I.: Csak a külföldi turnékon, ha messzire utazunk. Van egy cipzáras rész, ahol a kottának kéne állnia. De mivel népzenét játszom, túl sok kottám nincs, helyettük ott pihen a lefóliázott szalonna és a kolbász. A kedvencem a viski szalonna, három húscsíkkal. Persze ha nincs, akkor jó az angolszalonna is, abban a hús vastagabb egy cseppet.

– A vámosok szerint van ott még más is.

P. I.: A kolbász, a szalonna az alap. Igaz, amikor Hongkongba utaztunk, vittem egy bőröndnyi szarvaskolbászt is, mert a táncosok felhívtak, hogy már nagyon éhesek. Oda beengedték. Az Egyesült Államokban viszont a vámnál sajnos meg kellett semmisíteni a lángolt kolbászt. Gondoltam, inkább megeszem, de nem jutott rá idő. Indiában is megrökönyödtek a vámosok, de azt mondtam: „Ez nekem az étel, és olyan a vallásom, hogy ebből minden reggel négy szeletet meg kell egyek. Önök is meggyújtják a füstölőjüket minden reggel és imádkoznak, nem?” Beengedtek.

– Lehet, hogy a szalonna tényleg kultikus étek?

P. I.: Kérdezze az apámat.

 A teljes cikk a Magyar Konyha decemberi számában olvasható!

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra