A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. augusztus 22.

A Dunakanyar nem csupán Magyarország egyike a legszebb látnivalókat kínáló tájegységeknek, de különleges hagyományokon alapuló gasztronómiai kalandozásokra is csábít. Írók, költők, képzőművészek, zenészek települtek ide már a XIX. században, kisvendéglői, kávézói, teraszos éttermei máig jelentős vonzerőt képviselnek - nem csak a fővárosiaknak.

"Aki szabad levegőre vágyott, felült a kávédarálóra (így neveztük a Helyiérdekű Vasutat) és kizötyögött Szentendrére. Volt itt minden, ami helyettesítette a külföldi utazást. Pravoszláv székesegyház és római rom, szerb kálvária és macskaköves sikátor. Karinthy Ferenc, az író csak templomtoronyból negyvenet számolt össze, mialatt Leányfaluról bebiciklizett a Szentháromság térre. Gesztenye- és lángossütő, antikvárium és szoborpark, Nosztalgia cukrászda és régiségbolt." írja Vinkó József Szentendréről szóló írásában.

 

A mai Szentendrén két legendás figura mutatja meg, hova érdemes betérni: ef. Zámbó István, az alternatív rock kultikus zenekara, a Bizottság együttes alapítója, szobrász, grafikus, Munkácsy-díjas életművész és Erdész László, a legismertebb galéria tulajdonosa.

A dunabogdányi Forgó Vendéglő receptjei, a korona kisvendéglő Nagymaroson, ínyencbolt és kézműves fagylalt és öt termelői piac a Dunakanyarban.

A Magyar Konyha szeptemberi száma augusztus 29-től kapható az újságárusoknál.