A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. február 14.

"Egy gőzölgő tál pho bónál, vagyis fűszeres vietnami tésztalevesnél nincs is jobb" - írta egyszer Anthony Bourdain "kulináris kalandor". Ugyanerre a következtetésre jutott a német szerzőpáros, Susanna Bingemer és Hans Gerlach is, miután beutazták az országot, és beleszerettek a vietnami kultúrába és konyhaművészetbe.

A kulináris sokszínűség, a lélegzetelállító tájak, valamint az emberek kedvessége és vendégszeretete vezette őket a könyv megírásához. A tésztalevesek, a tekercses és göngyölt ételek, a gőzölt zöldségek, halak, húsok és a vegetáriánus ételek gazdagsága egyedülálló. A kötet erénye, hogy a receptek mellett bepillantást nyújt a vietnami kultúrába, a hagyományok, ünnepek és mindennapok világába is. A szerzők jártak a Mekong-delta vidékén, bemutatják a világörökséghez tartozó Cam templomegyüttest, a buddhista szerzetesek vegetáriánus konyháját, Tu Duc császár híres konyháját, majd Hanoi óvárosában megtalálják "a legfinomabb pho bo"-t, amit valaha ettek.

A könyv végén hasznos tanácsokat kapunk: mártások, szószok receptjeit, rizsalaprecepteket, megismerjük a vietnami konyha eszközeit, a wokot, a mázas agyagedényt, a tűztálat és a fűszernövényeket. Egy szószedet segít a vietnami konyha alapanyagainak megismerésében is.

Susanna Bingemer-Hans Gerlach: Vietnam - Konyhaművészet és kultúra

Alexandra Kiadó, 2010. Ára: 6900 Ft