A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. március 25.

Hétfőn este adták át a Hennessy-Dining Guide Év Étterme díjat és a Magyar Konyha Termelői díját a Larus konferencia-központban. Az év étterme a Zona lett, a termelői díjat Szomor Dezső, Baumgartner Zsolt és Csóll Péter vehette át.

A színvonalas gasztronómia három feltétele a kiváló minőségű alapanyag, a kreatív séf és az igényes vendég. Mindhárom jelen volt hétfő este a Larus konferencia-központban, ahol Lévai Anikó, a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke és Vinkó József főszerkesztő másodszor adta át a Magyar Konyha Termelői Díjat  2014 legjobb termelőinek.

A Magyar Konyha Termelői Díjak átadásával kezdődött az este. Először Szomor Dezsőt szólították a színpadra, aki szürkemarha-szalámijának köszönhetően érdemelte ki az elismerést. A szürkemarha-szalámi megihlette Orbán János Dénes költőt, aki tréfás verset írt a termelőnek. Kapott is érte Szomor Dezsőtől „tízkilónyi bért.” A verset az est folyamán a költő betegsége miatt nem olvasta fel, de mi örömmel leközöljük.

 Csóll Péter, a Stühmer Csokoládégyár  étcsokoládés trüffel szaloncukorért vehette át a termelői díjat. Az első Stühmer csokoládégyárat Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester alapította 1868-ban. A márkát Csóll Péter ébresztette fel Csipkerózsika-álmából tíz évvel ezelőtt. Róla kevesen tudják, hogy kalandos élete volt, még színész is volt az egri Gárdonyi Géza Színházban. Csóll Péter tulajdonos-ügyvezető alapvetően nem változtatott a régi recepteken és alapanyagokon: a Korfu, Melódia szeletnek, a Százszorszép desszertnek ugyanolyan íze van, mint évtizedekkel ezelőtt. A  cégnek azonban sikerült nosztalgiát teremteni a „régi idők csokija” iránt. Ebben nagy szerepe van a régi időket idéző pompás csomagolásnak is. A mai arculat Peternák Zoltán grafikus munkája, akit itt üdvözölhetünk körünkben. A Magyar Konyha 2014-es Termelői Díját Csóll Péterés csapata érdemelte ki, aki nem kóstolta még az étcsokoládés trüffeles szaloncukrot, sokat veszített. Gratulálunk!

Az autókereskedőként ismert Baumgartner Antal és fia, Zsolt, az ismert autóversenyző a szőke mangalicából készült tarjáért és levegőn érlelt sonkáért kapta meg harmadikként a Magyar Konyha Termelői Díját. A Forma-1 pilótái közül kevesen tenyésztenek szőke mangalicát. A birtok Alsóújlakon fekszik, Vasvár körzetében: hatvan tiszta vérű tenyészkoca és hat tiszta vérű tenyészkan, hatszáz hízóállomány adja a szaporulatot. Konyhafőnökök egyhangú véleménye szerint ez jelenleg a legjobb minőségű, legjobb ízű sertés a magyar piacon. Ez a „szőke” mangalica szabadon, természetes környezetben él, erdővel-dagonyázóval. Kizárólag természetes táplálékot kap, amely kiemelkedő húsízt garantál. A Magyar Konyha 2014-es Termelői Díját a levegőn érlelt mangalicasonkájával érdemelték ki. Gratulálunk!

Az elmúlt öt évben a Magyar Konyha közel 100 termelőt mutatott be.

Év étterme Díj

A ZONA érdemelte ki az Év Étterme címet 2014-ben, az elismerést Huszár Krisztián séf vette át hétfő este a HennessyDining Guide Év Étterme díjátadó gálán, amelyen idén először a street food helyeket is díjazták.

A budapesti ZONA étterem „ételeit a maximális tisztaságra törekvő ízlés és a műremekekre jellemző harmónia jellemzi" méltatta a zsűri a győztes éttermet. Az elismerést az étterem csapatának Daniel Sebe, a Hennessy regionális értékesítési igazgatója adta át a hétfő este rendezett gálán.

A Dining Guide Év Étterme díj idén már 11. alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A legjobb tízben döntő többségben idén is budapesti éttermek szerepelnek, a székesfehérvári 67 sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek a ZONA és a 67 mellett az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, a Csalogány 26, a Laci!Konyha!, a MÁK, az Olimpia és a Salon.

Az elmúlt évektől eltérően idén kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit , és követendő példaként állították őket az utódok elé.

Első alkalommal díjazták azokat a helyeket is, ahol a legfigyelemreméltóbb street food fogásokat készítik. Győztesnek a zsűri „a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító" Funky Pho éttermet választotta.

A legjobb street food ételt kínáló helyek közé került még A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá', a Pizza Me és a Zing.

Az Év Ifjú Séftehetsége díjat amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az Év Legprogresszívebb Konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között „valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival" győzte meg a zsűrit.

Elismerték a magyar Bocuse d'Or-csapatot is. Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d'Or-csapat tagjai Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.

Idén nemcsak a húszfős szakmai zsűri, hanem a nagyközönség is szavazhatott a magyar gasztronómia legjobbjaira. Mintegy 8000-en adták le szavazataikat a Facebookon. Legjobb étterem kategóriában a balatonszemesi Kistücsök éttermet, street food kategóriában pedig a Bors GasztroBárt választotta legjobbnak a közönség.

A 2004-ben alapított Dining Guide díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto's, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto's étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2009-ben és 2012-ben a Costes, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben és 2013-ban az Onyx nyerte el az Év Étterme címet.

A díjhoz tavaly csatlakozott a világ vezető konyakháza, a Hennessy, így a díj neve Hennessy-Dining Guide Év Étterme díj lett. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra