A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. június 23.

Óbuda híres vendéglátásának alapját a római korig visszanyúló szőlő- és borkultúra teremtette meg. Aquincum katonái már kétezer évvel ezelőtt csapszékekben, fogadókban és tavernákban (bormérések) koccintottak Bacchus tiszteletére. Júniusi számunkban összegyűjtöttük a legjobb óbudai kisvendéglőket, mi most ízelítőül felsorolunk néhányat.

Kéhli Vendéglő– ahogy Krúdy is szerette

A zeneterem falán található sárgaréz tábla jelzi, a nagy idők embereit is kiszolgálta már: „Itt szokott ülni Krúdy Gyula, a nagy magyar író. 1933. VII. 10-én.” S a hangulat éppúgy maradt, ahogy az évszázados magyar konyha legjobbjai is. Hiszen ide kanyargós, macskaköves utcákon át vezet az út, mely némi XVIII–XIX. századi hangulatot árasztó, hagyományos belső terű vendéglőbe vezet. Itt kóstolható a klasszikus halászlé, a töltött káposzta vagy a hortobágyi palacsinta eredeti változata. A két világháború közti magyar polgári konyha fogásaihoz a legfinomabb magyar borokat szolgálják fel. A Kéhliben az étlap hosszú és időtlen, akár a töltött káposzta összetevői.

Budapest III., Mókus u. 22.
Nyitva: H–V 12–24 óráig

 Kéhli Vendéglő

 

Kisbojtár Vendéglő– a vendégnek járó előjog birtokosa

Huszonegy éve várja hamisítatlan óbudai hangulattal és házias ételekkel a betérőket a vendéglő, amely a Kolostor Sörbárból nőtte ki magát. A családias légkörhöz a jól felismerhető házias fogások is hozzájárulnak. Hamar törzsvendéggé tud itt válni az ember, amit a személyzet kedvessége is elősegít. Az otthonosság érzetét olyan egyedi „előjogok” fokozzák, mint az, hogy a pincér név szerint szólítja a betérőt, ezzel is éreztetve: ő a legfontosabb vendég.

Budapest III., Bojtár u. 29.
Nyitva: H–P 11–22 óráig, Szo–V 12–22 óráig

 

Kisbojtár Vendéglő

 

Csalánosi Csárda– a három hatos bűvöletében

Annak a fővárosinak, aki szereti a hamisítatlan csárdahangulatot, nem kell már Kecskemétig utaznia, elég, ha kimegy az óbudai főtérre. A Csalánosi ajtaja éjjel-nappal nyitva áll, betérve pedig nemcsak az ízek és a minőség garantált, de a mennyiségre sem lesz panasz. A mindig mosolygó pincérek vígan töltik tele a poharakat az ország legjobb boraival, s nyugodtan hátradőlhetünk és átadhatjuk magunkat az élőzenének, mert fizetéskor a barátságos mosoly mellé barátságos számla is dukál – amit egy kis szerencsével rendezni sem kell. Állandó akcióként az étkezés után három kockával dobhat a vendég, és ha három hatost dob, fizetés nélkül távozhat, aznap estére ugyanis a ház vendége volt.

Budapest III., Hídfő u. 16.
Nyitva: H–V 9–24 óráig

 Csalánosi Csárda

 

Zöld Kapu Vendéglő– hamisítatlan óbudai forma- és színvilág

Zöld ajtók, ablakok, spaletták, kapuk és persze kockás abrosz mellett térburkolatú kerthelység muskátlival, és egy dédanya emlékét őrző pletykapadsor másolatával. Ez Óbuda mindig is ismert forma- és színvilága. Ilyen volt már az első világégés előtt is, amikor innen tudósított a helyi hagyományőrző klub, a Braunhaxler. S ilyen ma is, amikor Óbuda már nem a kiskocsmák és kisvendéglők világa. De a Zöld Kapu – magyaros fogásaival – őrzi a hagyományokat a konyhában is, ahova a piros paprikát Kalocsáról, a tésztát Martonéktól, a savanyúságot Vecsésről szerzik be. A hazai borok, pezsgők, ásványvizek és vagy 25-féle pálinka mellett pedig szépen megfér a bodzaszörp és a lekvárok tárháza. S akinek mindez nem elég, éhségét a csülökcsárda részlegen csillapíthatja – előzetes egyeztetés után akár nyáron is.

Budapest III., Szőlő u. 42.
Nyitva: H–V 10–22 óráig

 Zöld Kapu Vendéglő

 

Ürömi Hütte– a hó és síléc nélküli hüttézés

Az osztrák sípályák nagy kedvencei a hütték. De miért is ne lennének azok, amikor könnyen értelmezhetők, nem akarnak se többek, se kevesebbek lenni, mint amik. A hangulat az óbudai Ürömi Hüttében is fesztelen, családias, egyértelműen értelmezhető a konyha, remek a pizza és nem utolsósorban a sör is. Mindezek miatt tehát ma már nem kell a szomszédokhoz menni. Sváby András elhozta Óbudára ezt a hangulatot, ahol a „vasárnapi hüttehúsleves a szokásos frissen gyúrt és vágott házimetéltünkkel” miatt vasárnap délben garantált a teltház. A leggyakrabban kihozott fogás mégis a kemencében sült pizza, hamisítatlan olasz összetevőkkel, remek, vékony tésztával, ahogy kell. Igazi törzsvendég-feeling kerít mindenkit hatalmába már az első találkozáskor.

Üröm, Rókahegyi út
Nyitva: K–Szo 11–23 óráig, H–V 11–22 óráig

 Ürömi Hütte

 

A teljes cikket, a TOP 10-es listánkat megtalálja a Magyar Konyha júniusi számában!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra