A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. szeptember 19.

Szerdától vasárnapig tart a nyitva az OMÉK, Magyarország legrangosabb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező mezőgazdasági és élelmiszeripari seregszemléje.

Állatbemutatók

A kiállítás legnagyobb érdeklődésére számot tartó része minden bizonnyal a több pavilont illetve szabad terület betöltő állatbemutatók, amelynek keretében a látogatók testközelből tekinthetik meg  a Magyarországon tenyésztett állatállomány legszebb példányait.

A B pavilonban helyezik el a tejelő és kettős hasznosítású szarvasmarhákat, a lovakat és magyar kutyafajtákat. Továbbá itt került kialakításra a legnagyobb beltéri, lelátóval és külön kivetítővel ellátott bemutatótér, ahol folyamatos programokat élvezhetnek az érdeklődők és szakemberek.

A kiállításon lesznek fajtabemutatók és tenyészállat bírálatok, amelynek keretében felvezetésre kerülnek az állatok legszebb példányai, megtekinthető a kölyökkarám, lesz díjlovaglás, szabad idomítás, korlátugratás  (shagya arab és lipicai lovakkal), Holstein-fríz szarvasmarha fejési és nyírási bemutató és szarvasmarha tenyésztők ügyességi versenye is.

Ezen kívül a B pavilonban még lesz boci simogató, interaktív játszóterek, ahol kukurica csuhé és gyékénytárgyak, sípok készíthetők, lesz nemezelés, ügyességi játékok, mint például lasszódobálás.

A D pavilonban a kis testű állatok kaptak helyet, sertések, kecskék, juhok, nyulak, csincsillák, baromfik, szárnyas és apró vadak, szarvasok és ez utóbbi állatokhoz kapcsolódva egy vadászati bemutató is lesz. Egyik különlegesség az óriás sertés. A D pavilon bemutatótermében zajlanak a fajtabemutatók és tenyészállat bírálatok, amelynek keretében felvezetésre kerülnek az állatok legszebb példányai, lesz juh és kecske fejési bemutató, csincsilla fürdetés és nyúl futtató versenyA Gazdaudvarban a gyerekek nyomon követhetik a falusi ember hétköznapjait, interaktív módon megismerhetik a gazdák mindennapos eszközeit és elvégezhetik a házkörüli teendőket: tejkezelés, csibesültetés, kukoricamorzsolás.

 „ A tenyésztőtől az asztalig”

A D pavilonban mindez megvalósul, hiszen nemcsak az élő állat lesz látható, simogatható hanem juh-és kecskesajtot, kecske- és birkahúst illetve különféle „disznóságokat”, mangalicakészítményeket lehet majd kóstolni, és aki szeretne vásárfiát is az vásárolhat is a felvonultatott finomságokból.

Őshonos bemutató

A 16-os szabadterületen zajlik az őshonos bemutató. Az állatok tekintetében ez lesz az egyik legérdekesebb látványosság, hiszen Magyarországon az OMÉK-on egyedül mutatkozik be - ilyen nagy mennyiségben összegyűjtve - a fajtavonalat megőrző őshonos példány, úgymint, szürkemarha, magyar tarka, bivaly, kárpáti borz-deres, ló, szamár, baromfi, sertés, juh, kecske. Itt a fajtabemutatók képezik a fő programot ezen túlmenően lesz ökrös szekér és muzeális tárgyak bemutatója és őshonos állatokból készült termékek kóstoltatása.

Kincsem Park

A Kincsem Parkban kerülnek felállításra a hússertés karámok lakóikkal a nagytestű húsmarhákkal, Itt zajlanak továbbá a színes, elsősorban lovas programok, mint a bábolnai harsonások, hortobágyi csikósok,fogat karüsszel, ló és embererők vetélkedője, díjlovas bemutató. 

OMÉK-Kert

A C pavilonban az OMÉK történetében először kertészeti szakkiállítást és bemutatót rendeznek.  A Magyar Termékstand várja a látogatókat, hogy megismerjék a hazai dísznövények széles választékát, faj és fajtagazdagságát. Gyönyörködhessenek a dísznövények izgalmas szín és forma világában. Tájékozódjanak az újdonságokról és ötleteket vigyenek haza a környezetük szépítésére.

A közösségi látványstand elsődleges célja, hogy vizuális élményt nyújtson a látogatóknak, betekintést engedve többek között a kertépítés rejtelmeibe.

Lesz kertszobor készítési verseny ( PublicArt ) 

A modern kertépítészetben nemcsak a hagyományos értelemben vett szobrok jelennek meg. Különleges formájú, különböző anyagokból és növényekből komponált térbeli alkotások jelennek meg a kertszobor-építészet eredményeiként. A C-pavilonban több ilyen izgalmas, érdekes vagy éppen meghökkentő megjelenésű növényszobrot csodálhatunk meg. 

A kertépítészetben az 1960-as évektől hódít ez a kertépítési, művészeti stílus, a természet formavilágát, megnyilvánulásait és részeit jeleníti meg a kertekben. A „természet felszabadítása” más művészetekhez is jól kapcsolódik, ezek így gyakran ötvöződnek az ilyen típusú kerteknél. Ez a stílus szembehelyezkedik az utóbbi évtizedekben megszokott szabályos kertformákkal és inkább a természetes megjelenésre hívja fel a figyelmet. A kertépítészetet tanuló hallgatók ebben a stílusban alkotják meg műveiket, a kiállításon ezekben gyönyörködhetünk.

Ezen kívül bemutatkoznak a kertészeti tanintézmények, iskolák, lesz bonsai bemutató, orchidea bemutató, lesz Diák virágkötő verseny, Enteriőr verseny Csokorkészítő verseny  és természesen tartanak szaktanácsadást is.

Turisztikai kiállítás

A G pavilonban a turisztikai kiállításon 9 turisztikai régió mutatkozik be, ami egy központi standdal egészül ki. A kívülről rusztikus fa installációból épülő standok régiónként más színbe öltöznek. Idegenforgalmi cégek, intézmények mutatkoznak be - attrakciókkal, programokkal.

Az OMÉK szeptember 18-22 között várja a látogatókat a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a X. kerületi Albertirsai út 10. alatt, naponta 10-19 óráig.

www.omek2013.hu

 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra