A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2011. október 10.

A nagymamától örökölt süteményreceptekre alapozva építette fel az ország egyik legjobb kávéházát Balatonfüreden a Schindele testvérpár. Házi sütemény és házi kenyér, saját pörkölésű kávé, saját bor, pálinka és tea várja a vendégeket a füredi vitorláskikötőben lévő Karolina Kávéházban.


Mihez kezdjen az egyszeri budapestigourmet, ha a magyar tengerhez veti a sors? Ha kiszakítják jól bevált delikátboltjai és felkapott pékségei közegéből? Érdemes betérnie a balatonfüredi Karolina Kávéházba és Koktélbárba, ami egy országos toplistán is az élmezőnybe kerülne. A balatonfüredi vendéglátóhely antitézise annak a képnek, ami a balatoni vendéglátás szókapcsolatról sokunknak eszébe jut: a tulajdonos testvérpár, Schindele Péter és Viktor minden téren a minőségre helyezi a hangsúlyt.

"A nagyanyánkról neveztük el a kávéházat. Az iskola után az első utunk mindig a mamához vezetett - idézi fel Péter, aki ottjártunkkor éppen főpincérként serénykedett a zsúfolásig telt tetőteraszon a füredi vitorláskikötőnél. - Amikor a mamánál kinyílt a kamraajtó, ott várt bennünket a sárgabarack-lekváros rácsos linzer, a csokoládétorta és a madártej. Ez csak néhány abból a sok süteménycsodából, aminek a receptkönyvét ránk hagyta. Körülbelül ötven süteményreceptet örököltünk, és 90 százalékban máig ezekhez tartjuk magunkat, jóllehet nekünk is van néhány egyedi süteményünk." A menüben így jól megfér egymás mellett "Zorba kedvence" Metaxával és Karolina mama méteres kalácsa, meggyes kuglófja és habos mákosa ribizlilekvárral.


A süteménykínálat azonban csak az egyik lába a Karolina stabil alapzatának. Büszkék arra is, hogy maguk sütik a péksüteményt, pörkölik a kávét, keverik a teát, de kínálnak saját bort és pálinkát is. Ez a minőség igazi garanciája. "A mama húgának, Vilma nénénknek volt egy szenzációs kenyérreceptje rozslisztből. Kézzel gyúrt, kovászolt házikenyérről van szó, a magokat pedig mi tettük bele. Ez a kenyér egy hétig kenyér - magyarázza Schindele Péter. - A kávé pörkölésére pedig egy török fiatalember tanított meg, akivel Németországban dolgoztam. Ő gyerekként Izmir utcáin pörkölt kávét, mogyorót és pisztáciát. Háromféle kávét használok: guatemalait, kenyait és új-guineait. Mindhárom 100 százalék arabica, és csak franciára, azaz középbarnára pörkölöm. Így marad meg a kávé csokoládés-mogyorós íze."

A kávé félkilós csomagban vihető haza, és megvásárolható 16-féle teakeverék is. De nem csak élénkítő italok kaphatók. "Három éve közös szőlőterületet vettünk Aszófőnél a borászunkkal, Gyukli Gyulával, azóta van saját borunk. Büszkeségünk az olaszrizling és a rosé kékfrankos, s van egy csodás 2010-es chardonnay-nk, meg egy muskotály-rizling cuvée bázisú gyöngyözőborunk is - mondja a tulajdonos. - Megemlíteném még a 11-féle saját nemes pálinkánkat. Nyáron veszünk gyümölcsöt, és van egy kedves barátunk Zamárdiban, aki megfőzi." Mindennek ellenére Schindele nem tartja a Karolinát úttörőnek. "Csak önmagunkat szeretnénk megvalósítani. Így nőttünk fel, hogy alázattal megadjuk mindennek a módját, és törekszünk a minőségre" - vallja.