A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. november 24.

A karácsony az az ünnep, amihez gondolatban talán a legtöbb illatot társítjuk: a gyantás fenyő, az édes sütemények, a gazdagon fűszerezett forralt bor, a puncs és egyebek mellett a hideg, téli napokon a testet-lelket melengető jellegzetes, almás-fahéjas-szegfűszeges teák is hozzájárulnak a meghitt hangulathoz és az ünnep öröméhez.

A téli napokon – nyilván a hideg miatt – több teát fogyasztunk. Sokan keresik az újdonságokat, új ízeket, mások a hagyományokra és a jól bevált teakészítési szokásokra esküsznek – egyben azonban mindenki azonos módon vélekedik karácsony tájékán: ha már tea, akkor az legyen jó minőségű! Na igen, de akkor melyik teát érdemes megvásárolni? És hol? És aztán: mik a teakészítés legfontosabb szabályai? Vannak-e „divatos teák”, és ha igen, akkor azokat nevezhetjük-e egyáltalán teának? Ennyi kérdéssel igazán érdemes szakértőhöz fordulni – ilyenből azonban Magyarországon legalább annyi van, mint bőven termő teacserje.

Régi kedves ismerősöm Pierrot, akit a legtöbben úgy ismernek, mint zeneszerzőt, előadóművészt, zenei producert. Más területeken ugyanilyen aktív: számítógépes és táblás játékok kitalálója, írója és fejlesztője. Könyveket ír: szakácskönyvet, regényeket, szerepjátékokat. Mindemellett igazi Ázsia-rajongó. Évtizedek óta szinte minden évben több hónapot tölt ezen a földrészen. Minden érdekli: a hely, a történelem, a földrajz, a kultúra, a szokások, a gasztronómia. Kézenfekvő volt tehát, hogy a teázással kapcsolatos kérdéseimmel őt keressem meg.

 

 

Teafélékről, a teázás alapszabályairól és a főváros legjobb teázóiról a Magyar Konyha decemberi lapszámában olvashat!