A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A Törley a világ legjobbjai között

Magyar Konyha

2014. november 26.

Egy évvel a megjelenésük után már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a magyar borok hírnevének öregbítéséhez jelentős mértékben hozzájárultak a Törley borai. A több mint 130 éve közkedvelt pezsgők nyomdokait követve idén már a pincészet borai is tucatnyi díjat hoztak el hazai és nemzetközi borversenyekről.

A 2013-ban piacra került Törley Muskotály, Rosé és Chardonnay borok bevezetésekor a cég azt ígérte, hogy neves borbírálók által is megméretteti az újdonságokat. A borok eddig jól vették az akadályokat, komoly elismeréseket zsebeltek be a közönség mellett a szakma oldaláról is.

Az idei londoni Decanter World Wine Awards-on, amely szakmai körökben a legfontosabb versenyek egyikének számít, a Törley Pinot Noir rosé is felkerült az éremtáblázatra, a Muskotály pedig oklevelet kapott, miközben a pezsgők közül a 2011-es Törley Chardonnay Nyerspezsgő aranyérmes lett. A Chardonnay-k világversenyén a Chardonnay du Monde-on a Törley Chardonnay brut kapott ezüstérmet. A Törley Muskotályt aranyéremmel díjazták a brüsszeli XXI. Concours Mondial-on és a francia Les Citadelles du Vin és a német Mundus Vini versenyeken, illetve ezüstéremmel a rangos londoni Wine and Spirit Competition-ön.

Talán ennél is fontosabb hír, hogy a Törleyt díjazták a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán, amelyet a világ egyik legismertebb boros szakírója, a „pezsgők pápájának” nevezett Tom Stevenson hívott életre, a zsűrit pedig a pezsgővilág legnagyobb becsben tartott kóstolói és specialistái alkották. A versenyen a világ 650 pezsgőjét értékelték számos különböző kategóriában. A Törley Fortunája a magyarok közül egyedüliként került fel az éremtáblázatra egy ezüsttel.

A Fortuna ezen kívül aranyérmet kapott a már említett Wine and Spirit Competition-ön, a cég egy másik ízletes pezsgője, a Gála aranyérmes lett a berlini Wein Trophy versenyen. Összességében a Törley borai, pezsgői Londontól Bordeaux-ig, Németországtól Brüsszelig tíz borversenyen 6 arany, 5 ezüst és 8 bronzérmet kaptak, de sikeresen szerepeltek a belföldi versenyeken is, a Bor és Piac szerkesztősége által meghirdetett Média Bora versengésen például a Chardonnay Brut megkapta a legjobb boroknak és pezsgőknek tartogatott nagyaranyat. A borok közül a Muskotály nyert egy ezüstérmet a legjobb hazai italok seregszemléjén, a budapesti VinAgora versenyen.

A díjnyertes italok mögött álló borászok vezetője, Kemendy László szerint a Törley sikerei azt bizonyítják, hogy „nagyüzemi” körülmények között is készíthetők olyan italok, amelyek bármikor felveszik a versenyt a világ elitjével. Ilyen módon a márka eredményei végre cáfolni látszanak a hazai borászat évtizedekre visszanyúló gondját, amely szerint a magyar bor nemzetközi sikerének gátja nem a minőség, hanem a korlátozott mennyiség. A borász szerint „a siker kulcsa az, hogy a borok és a pezsgők elkészítésének valamennyi folyamatát kiemelt figyelemmel kezeljük a szőlő metszésétől a szüretig, az alapborok kezelésétől a palackozásig, tehát a szőlőtőkétől a fogyasztó asztaláig!” Ahogy Kemendy fogalmaz, „minőség a saját szőlőskertünkből”. A Törley borai ma már a legtöbb országos bolthálózat polcain megtalálhatók.

A Törley Pinot Noir Rosét kellemes, édeskés málnás-szamócás illat és íz jellemzi. Különösen ajánlott lazacos finomságok, vagy kacsasült, illetve egyéb kacsahúsból készült ínycsiklandó étkek mellé. A Törley Muskotály édes,savakban gazdagkombinációja kiváló párosítás az olyan nem túl édes desszertekhez, mint a palacsinta, a túrógombóc, a fagylalt, vagy az olyan könnyű nyári ételekhez, mint a gyümölcssaláta. Az intenzív illatú, zamatos Törley Chardonnay borhoz kiválóan illenek a fehér húsú szárnyasból készült ételek, illetve a halételek, különösen ezek grillezett formái. Nem okozhat csalódást bármilyen olaszosan elkészített tészta vagy pizza sem, vagy ha csak sajtot szeretnénk enni, akkor egy nem túl fűszeres lágy vagy félkemény sajt is kiváló párosítás lehet.

Hogy mindenki megtalálja a magának valót a Törley borkínálatában, az eddigi gyümölcsös, üde borok mellett 2014-ben egy zamatanyagokban gazdag, száraz Cserszegi fűszeres is a polcokra került. A pincészet az édes élvezetek szerelmeseinek is kedveskedett, amikor piacra dobta a nevében is légies ízesített boralapú koktélt a Törley Aérient. Sajátossága, hogy kevesebb benne a buborék és alacsonyabb – 5,5%-os – az alkoholtartalma. Minden bizonnyal a könnyű, friss, gyümölcsös ízek kedvelőinek a kedvence lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra