A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Az ízek harmóniája

Magyar Konyha

2012. szeptember 28.

Nem véletlen, hogy Ferran Adrià elvállalta e kötet előszavának megírását. François Chartier egészen új tudományt vezetett be a gasztronómia történetébe.

Ételek és borok párosításának művészete és tudománya - szól az alcím. A szerző új forradalmi tár-sításokat hozott létre, az élelmiszereket aromacsaládokba csoportosította, és tudományosan megfogalmazta, hogy a titok az ízmolekulákban rejlik. És akkor álljon itt néhány tudományos megállapítás, amely bizonyára kedvet ad az egész könyv elolvasására. Ha befogott orral harapunk egy almába, lehetetlen a gyümölcs zamatát megérezni. A szorongás rontja az ízérzékelést. A gyömbér testvére és unokatestvére a fahéj, a rozmaring és az ananász illik a rákhoz, a szegfűszeg meg az eper ízéhez. Még azt is megtudjuk, hogy a sherry igazi kaméleon.

Alinea Kiadó, 2011. Ára: 4950 Ft

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra