A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2018. június 20.

Dunát lehet rekeszteni az éttermi listákkal. Itt a világ 50, 100, 1000 legjobb étterme! Végre magyarok a legjobbak között! Mint a vursliban.

A Top 100+ European Restaurants listáján 150. helyen a Babel étterem, a Top 100+ European Gourmet Casual névsorán a 149. a Borkonyha. Bárki szavazhat, aki arra jár. Bloggerek, gasztrobubusok, vendéglősök, ínyenc háziasszonyok, de helyettesítheti a zsűrit algoritmus is, amely étteremkalauzok és étteremkritikák adatait összegzi, így számolja ki a globális rangsort.

Ami A világ 50 legjobb étterme listán mindig ugyanaz: Ferran Adriá étterme a spanyol elBulli 16 év alatt ötször lett első és háromszor második, René Redzepi koppenhágai Nomája négyszer első és egyszer második. Csak akkor nem nyernek, amikor bezárnak.

A listáról kontinensek és milliárdos lélekszámú országok hiányoznak,

mintha Indiában, vagy belső-Kínában nem akadna egyetlen jó étterem sem. Van épeszű ínyenc, aki elhiszi ezt?

Mi a matek?

Ha tényleg tudni szeretnék, melyik a világ legjobb étterme, ahhoz először azt kellene tudni, hány étterem működik a világon? Budapesten van négyezer. Isztambulban - török gasztronómusok becslése alapján - hetvenötezer. Kétmillió osztva négy ezerrel: 500. Isztambul lakosainak száma (15 millió) osztva hetvenötezerrel: 200.

Tehát, amíg kis hazánkban 500 lakosra jut egy étterem, addig török barátainknál minden kétszázadikra. Vegyük a kettő átlagát: az 350. A Föld lakosságának legalább a fele városokban él.

Ha tehát a 3,5 milliárd lelket elosztjuk háromszázötvennel, épp 10 millió étteremmel számolhatunk.

Ez badarság, ennyi éttermet nyilván nem lehet objektiven tesztelni. Vegyük a tizedét. Az 1 millió étterem.

A brit Restaurant magazin tehát, amikor évről-évre azzal sokkolja a gasztrovilágot, hogy óriási csinadratta közepette - mint valami pápai bullát - felmutatja a világ ötven legjobb éttermét, akkor előtte (sponsored by San Pellegrino) tesztel 1 millió vendéglőt. Jó mulatság, férfimunka lehet.

Mi a realitás?

A Michelin kalauz legedzettebb inspektorai sem képesek ugyanis naponta háromnál többször étkezni. Az pedig legfeljebb ezer étterem fejenként. Ha tehát évente ki akarok adni egy listát,

legalább ezer tesztelőt kell utaztatnom Albániától Bangladesig, Dzsibutitól a Falkland-szigetekig. Ez többmillió éttermi-, és utazási számla.

Még akkor is, ha régiókra osztom a földtekét és csak 837 névtelen tesztelővel dolgozunk, ahogy a Restaurant magazin állítja. A dolognak - enyhén szólva - blöff szaga van.

Így gondolták a gall gasztrománok is, ezért 2015-ben (sponsored by Air France) létrehozták a saját listájukat. Az is a címe: La Liste - a világ 1000 legjobb étterme. A zsűrit és a tesztelőket náluk helyettesíti algoritmus, amely arra gondosan vigyáz, hogy mindig francia séf nyerjen. (Idén Guy Savoy.)

A magyar gasztroújságírók szenzációként szokták emlegetni, hogy ezen a listán a 840-937. hely körül szerepelnek a Michelin-csillagos magyar éttermek. Elképzelem, amint egy dijoni ínyenc a listát böngészve felüvölt:

"Édesem, csomagolj, kiváncsi lettem, hogyan készíti a zempléni bárányt a világ 937. étterme!"

A listagyár mégis működik. Rangsort készítenek a gasztro-, és utazási magazinok (az amerikai Elite Traveler, az osztrák Falstaff, a német Feinschmecker), sorba állítják a bisztrókat a michigani háziasszonyok - ahány szponzor, annyi lista.

A TripAdvisor használók szavazatai alapján 2018-ban pédául az észak-yorkshire-i Fekete hattyú lett a világ legjobb fine dining étterme. Bár a TripAdvisor listáit érdemes óvatosan kezelni, hiszen az internetes kalauz nemrég egy olyan éttermet választott a lombardia Moniga del Garda városka legjobbjának,

amely nem is létezett.

A Scaletta nevű éttermet a Tavola nevű olasz gasztrolap találta ki, és annyit dícsérte, hogy röpke hónap alatt a város legjobbja lett a TripAdvisoron. A listák gyártásában még ez a blama sem akadályozott meg senkit.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra