A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Gasztrokalauz nem csak ínyenceknek!

Magyar Konyha

2016. december 4.

Megszületett a balatoni kalauzunk kistestvére: Top 10 Budapest címmel minden karácsonyi olvasónk egy 220 oldalas könyvecskét is kap. A magazin decemberi számához járó kiadványban a főváros 270 vendéglátóhelyét ajánljuk, 25 kategóriában. Tesztelőcsapatunk három hónapon át látogatta Budapest gasztrobárjait, gourmet éttermeit, étkezdéit, reggelizőhelyeit, kézműves sörözőit, újhullámos kávézóit, mentes ételeket kínáló helyeit, hogy végül top tízes listákon összesítse kategoriánként a tíz legkiemelke

Reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Színház után, buli előtt. Egy pohár sörre, borra vagy épp csak felhörpinteni egy feketét. Húsbavágó kérdések. Az ember nem szereti a kudarcot, a rossz döntés elronthatja egész napunkat. Ezért készítettük Önöknek ezt a gasztrokalauzt. Hogy jó döntést hozzanak. Mert nem könnyű eligazodni a vendéglátás forrongó világában. Szinte minden változik. Átalakul a szemlélet, módosulnak a trendek, évente több száz hely bezár, ugyanannyi kinyit. A fine dining stílus például leáldozóban. A csillagos éttermek tulajdonosai világszerte panaszkodnak, hogy eltűnt a vendég, veszteségesek. Ezzel szemben sorra nyílnak a laza bisztrók, gasztrobárok, alternatív kulthelyek, ahol nem a damasztabrosz, az ezüst étkészlet a fontos, hanem a hitelesség és a minőség.

A luxus ma egészen mást jelent

A luxus ma egészen mást jelent, mint akár egy évtizede: a fehér kesztyűs pincér fontoskodása helyett életöröm, sznobizmus ellenében ízélmény, kaviár és osztriga helyett csicsóka és malacfül. Érzik ezt a szakácsok is, ezért indult szabályos séfvándorlás, ezért lett divat a szerzői konyha, a saját étterem. Sorra nyitnak az olyan új helyek, amelyek a nemzeti konyhák világtrendjét követik: a külföldön sztázsolt séfek már nem a francia vagy a molekuláris konyha fogásait másolják, hanem hazai alapanyagokból korszerű technológiával készítenek meglepő ételeket. Kompromisszum nélküli friss alapanyagok, kreatív, letisztult tányérok, ízharmónia. Valamint a baszk, az észak-európai és az ázsiai kulinária erős hatása. 
Kiadványunk sorra veszi a legjobb gourmet éttermek, bisztrók, magyaros, ázsiai, mediterrán konyhák, teraszos vendéglők mellett a gasztrobárokat, az ebédelő és reggeliző helyeket, piaci konyhákat, újhullámos kávézókat, kézműves sörözőket, pékségeket. Bárokat, cukrászdákat, delikátesz boltokat, szóval minden helyet, ahol hörpölni vagy harapni lehet valamit. A top 10-ek közül természetesen nem hiányozhatnak a mentes helyek, a street food legjobbjai sem.

25 kategóriában 250 (+20) szerethető hely

25 kategóriában 250 szerethető hely – mondhatnánk. A Magyar Konyha kedvencei. De ez nem ilyen egyszerű. A tíz tesztelő háromhavi makacs munkáját összegezve rá kellett döbbennünk, hogy a Top 10 Budapest túllép az átlagos étteremkalauzok igényén. Ami ma a magyar gasztronómiában zajlik, társadalmi jelenség. Nem divat, hanem forradalmi fejlődés. Egy megváltozott életérzés kifejeződése. Semmi köze sem a gasztrokádárizmushoz, sem a plázagasztronómiához. A finom és egészséges étel a szabadság utáni vágy jelképe. Mert minden konyha új, ami jó.