A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. július 18.

A Horváth házaspár sok balatoni vendéglátós családhoz hasonlóan Budapestről költözött a Balaton-felvidékre. Horváth Csongor egy ideig a köveskáli Kővirág étteremben dolgozott, majd kivették a zánkai községi strand bejáratánál álló büfét.

Lángos, hekk itt sem kapható, de van eperkrémleves, vaslapon sült mangalicaburger (lapockából), sült csirkemell coleslaw salátával, tarja tzatzikivel, házi sült burgonya, vega lepény. A Nem tudom strandbüfé a Káli-medence borait kínálja, és annyira sikeres, hogy idén a házaspár két további egységet is nyitott. Egy másik strandbüfét Alsóörsön Neked Főztem Klasszik néven és egy gasztrokocsmát Zánkán, a Fő utcában.

Horváth Csongor szerint „Balatonfüred előtt teljesen más a vendéglátás, mint Füred után”. Amit lehet Zánkán, azt tilos a Balaton keleti csücskében. Azért hagyományos büfé ételek itt sem kaphatók, a séf inkább készít ökörpofát barna szószban, juhtúrós dödöllét újhagymával. „Tetszik, hogy szabad vagyok – mondja Csongor –, azt főzök, amit akarok.” A környékbeliektől szerzi be a szalonnát, a füstölt kolbászt, a kecskesajt azoktól a szentantalfai nazarénusoktól érkezik, akiknek közösségéről Jókai Mór írt enyhe iróniával A szerelem bolondjai című regényében.

Horváthék legnagyobb vállalkozása azonban a Nem tudom nevű étterem. Ők gasztro kocsmának nevezik, és a hetekben nyílt meg Zánkán a Fő utcában, a Gyógynövény-völgy látogatóház mellett, a Tapolca felé vezető főút elején. Hajdan a jobb sorsra érdemes Kanyar-Faloda nevű fogadó állt itt. Most, ha minden igaz, ínyencfogadó lesz hetente változó étlappal. Lesz tapolcai pisztráng, sült báránycomb, grillezett rostélyos, különféle piték, dörgicsei borok, egy laza gasztrokocsma, amely a Káli-medence életérzését és a francia bisztrók hangulatát ötvözi. Mit mondhatnánk erre? Így legyen.

NEKED FŐZTEM STRANDBISZTRÓ
Zánka, Dózsa György utca 1.
Tel.: +36 (70) 525-4109
Facebook/Neked főztem


NEKED FŐZTEM GASZTROKOCSMA
Zánka, Fő utca 7.
Tel.: +36 (70) 525-4109
Facebook/Neked főztem


NEKED FŐZTEM KLASSZIK
Alsóörs, Strand sétány 8/a
Tel.: +36 (30) 955-3841
Facebook/Neked Főztem klasszik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra