A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. június 2.

Secessio Cafe & Delikát. Így hívják a Magyar Szecesszió Házának új kávézóját. Mint neve is mutatja, nem csak múzeumi presszóról van szó. Tar Judit, a régi kávéház új tulajdonosa magyar termékek árusítását is tervezi.

A Honvéd utcai Bedő házat Vidor Emil építész tervei alapján 1903-ban építették. A múzeum 2007-ben nyílt meg és azóta a Budapestre látogató turisták egyik kedvelt célpontja. A belső kiállítótér három szintjén a szecesszió korszakának bútorai, enteriőrök és dísztárgyak tekinthetők meg. És, hogy stílusosak maradjanak, a kávézó bútorai szintén a századforduló budapesti polgári lakásait idézi. Magyar szecessziós asztalokon folyik a kiszolgálás, a korabeli tálalószekrényeken helyben sütött péksüteményeket, a croissant-ot kínálnak.

A Kávéház tulajdonosa Tar Judit, aki számára nem újdonság, hogy régiségek között mozog. Antik és modern műalkotások szakértője, a FalkArt Fórum szervezője és mellesleg a Magyar Üzletasszonyok Egyesületének alapító tagja. Amikor megtudta, hogy keresnek valakit a kávéház irányítására nagyon megörült. A két hobbija a művészet és a gasztronómia, nehéz lenne jobb helyet találni, ahol mindkettőt egyszerre gyakorolhatná. Márciusban nyitottak és próbálják a választékot szélesíteni. Házi szörpöket, limonédét kínálnak, napi leves van, mikor ott jártunk épp egy karfiolos zöldséglevest kínáltak, amelyen érződött, hogy nem nagyüzemben készült. Kínálnak még házi- és cukrászsüteményeket, kávé-különlegességeket, teát és forró csokoládét.

Judit mindig egy kis delikátesz boltra vágyott, ahol magyar kézműves termékeket árulnak. Nem mondott le erről a szándékáról. Már felvette a kapcsolatot több kis magyar manufaktúrával és nemsokára már lekvárok, olajok, ecetek, borok is sorakoznak a tálalókon.

 fotó: Sebestyén László

Hogyan teszi ismertté a kávéházat? Erre példa az az angol házaspár, akik sorra megkóstolták a süteményeket, majd megjegyezték, hogy az útikönyvükben az áll, hogy szép a múzeum de a kávézóban a sütemények kicsik és szárazak. És, hogy írni fognak a szerkesztőnek, hogy jöjjön el és kóstolja meg ismét. Szerinte ez a jó út. Ha mindig friss süteményeket kínál, jó magyar termékeket árul, akkor elterjed a híre, hogy a barcelonai, prágai szecessziós múzeum mellett a budapesti Szecesszió Házában is érdemes elkölteni egy jó kávét.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra