A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

Kürtőskalács-, Gőzgombóc-, Méz-, Csipkebogyó-, Halfesztivál. És akkor még nem beszéltünk a szüreti felvonulásokról, az olaszrizling ünnepéről. Október a fesztiválok ideje.

Ebben a hónapban országszerte kulturális és gasztronómiai rendezvények gazdag kínálatából válogathatunk. Az októberi fesztiválok, kisebb rendezvények mind a hagyományok megőrzésére, ápolására törekszenek, így - az őszi vetés és a szüret idejét megünnepelve - kiváló borok és ételkülönlegességek kerülnek terítékre.

A szüret időpontja a 18-19. századtól valamilyen jeles naphoz kötődött. Különböző bortermelő vidékeken különböző időpontokban kezdődik a szüret. Teréz napja sokfelé szüretkezdő nap, például Baranyában vagy a Balaton szőlőtermő vidékein. Egyes területeken a korai fajtákat már szeptemberben elkezdik leszedni, viszont a tokaji aszú szőlőt csak október végén szedik. A szüreti szokások a szőlőszedés utolsó napjához kapcsolódnak. Nagy mulatságok, felvonulások voltak ilyenkor, amelyek este bállal zárultak. A szüreti bál hagyománya olyan helyeken is elterjedt, ahol ma már nem is termesztenek szőlőt.

Október második szombatján a Hollókői Szüreti Mulatságon is a termények betakarítását és a szüretet ünnepli a falu apraja-nagyja. Bár egykor borairól is ismert volt a falu a környéken, ma már az ott lakók felhagytak a szőlő művelésével. A hagyományokat tisztelve a falu fiataljai díszes népviseletbe öltözve járják végig a falut, hirdetvén, hogy véget ért a szüret, biztosítva van a jövő év bora. Számot adnak az év jeles történéseiről is mondókákkal, a falubeliekről költött vidám fricskás versikékkel.

A szüreti hagyományokhoz kapcsolódóan közel száz borászat, borbár, borszaküzlet, étterem és hotel vesz részt az egyik legnépszerűbb hazai fehérszőlőfajtát népszerűsítő Olaszrizling Október programban. Az olaszrizling talán a legszínesebb szőlőfajta, készülhet belőle kiváló fröccsbor, késői szüretelésű, édes bor, de termőhely-specifikus, úgynevezett terroirbor is.

A szarvaskői Csipkebogyó-fesztiválon a helyi hagyományok szerint készülő csipkelekvárfőzés bemutatása mellett szórakoztató programokkal, fűtött sátorral, csipketeával, csipkelekváros kaláccsal és kenyérrel várnak minden érdeklődőt az Állomáskerti Szabadidőparkban. A csipkebogyószedésre bogyójáratot, azaz országúti kisvasutat indítanak.


Szintén hagyományőrző szándékkal készülnek Noszvajon, a Birsünnepe kétnapos hétvégi rendezvényen. Egész napos programmal, birses ételek kóstolójával, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal várják a családokat. Lesz birsalmás sütemények versenye, birsalmasajt és birsalmás bableves készítése, birspálinka és helyi borok kóstolója, vására.


Jeles naphoz kötődik a halászó vidékeken Gál napja. Úgy tartják, hogy az utolsó nagy halászatot október 16-án kell tartani, mert utána a halak a folyómeder mélyére ássák magukat, így halat fogni ezt követően már nem lehet. Ezt a hagyományt kívánja ápolni a siófoki hal-, a szigligeti süllő-, és a tihanyi gardafesztivál is, mindemellett a Balaton őszi hangulata, szépsége is megcsodálható. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Szigligeti Süllőfesztiválon a halételek és a balatoni ételkülönlegességek mellett a legkiválóbb helybéli borok is terítékre kerülnek. A gasztronómia mellett kézműves vásár, gyermekprogramok, néptánc-előadások és zenei programok gondoskodnak a háromnapos rendezvény hangulatáról. Októberben egy új fesztivállal várja Siófok azokat a vendégeket, akik az őszi balatoni hangulatot legalább annyira kedvelik, mint a nyári forgatagot. Az I. Magyar Halfesztivál átfogóan mutatja be a balatoni halászatot, horgászatot és halgasztronómiát.

Első alkalommal kerül megrendezésre a Kürtőskalács-fesztivál, melynek elsődleges célja a kürtőskalács mint hungarikum népszerűsítése, eredeti, hagyományos készítési módjának megismertetése, a magyar tradíciók ápolása. A kürtőskalács jellegzetes erdélyi specialitás, a magyar gasztronómia egyik remeke. A kalácsot Székelyföldön esküvőkkor, egyházi ünnepeken, keresztelőkön és vendégek fogadásakor készítették, mely hagyomány napjainkban is él. A kürtőskalács elkészítésének és ízesítésének számtalan módja van, így a faszénen vagy olajban sütött, hagyományos vagy többféle ízesítésű mellett számos különleges kürtőskalács mutatkozik be. A fesztiválra látogatók megkóstolhatják a Kürtős Krémes, a Kürtős Karikák, vagy a Kürtős Csapágy ínyencségeket. Lesz nagy közös kürtőskalács-sütés, melyen - az előzetesen regisztrálók - a titkos "Vitéz Kürtős" receptje alapján maguk is elkészíthetik kürtőskalácsaikat. A jelentkezők nemcsak a kulisszatitkokat ismerhetik meg, hanem a kürtőskalács egyszerre sütés rekordját is felállíthatják.

Októberi gasztrokulturális rendezvény a geresdlaki Gőzgombóc ünnep és a 17. alkalommal megrendezésre kerülő Csabai Kolbászfesztivál. Mindkét rendezvény alapját a mai napig fennmaradt élő hagyományok jelentik, a knédlitésztából készülő gombóc, a heffeknödel sokféle sváb étel nélkülözhetetlen eleme. Békéscsabán pedig a kolbász készítését, a disznótort, a régió gasztronómiai hagyományait helyezik a középpontba.