A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. június 2.

akkor az valami olyasmi lenne, mint a Dynamobake az V. kerületi Képíró utcában. De a nagyi csak süt, főz, alkot és varázsol a konyhában, és nem gondol arra, hogy a családtagok vagy a szomszédság körein túl nagyobb közönséget is elkápráztasson speciális kreálmányaival, vagy az anyukájától megöröklött receptek és titkos fogások szerint készített finomságaival.

A nagyi arra sem gondol, hogy „nyissunk boltot”! Pedig ez manapság tényleg benne van a levegőben; háromból ketten biztosan gondoltak már arra, milyen jó lenne valami üzletet indítani, amivel nemcsak pénzt lehet keresni, hanem ahol tényleg meg lehet mutatni az egész világnak, mit tudunk, mire vagyunk képesek egy adott területen. Mert a mi boltunkban persze minden másképp lenne! Csak hát, a legtöbben azt sem tudják, mire vállalkozzanak. Nem könnyű választani a salátabár és a turkáló, a lakberendezési üzlet és a koktélbár, illetve az ingatlaniroda és a szépségszalon között.

Borogdai Bea az idegenforgalomban dolgozott, de egyszer csak úgy érezte, ki kell próbálnia magát valami másban is. Mindig érdekelte a sütés-főzés, szeretett a konyhában forgolódni, és érzett is magában annyi elhivatottságot és lendületet, hogy kezdjen valamit ezen a területen. Elvégezte hát az „idevágó” tanfolyamot, és aztán igyekezett mindent elfelejteni az ott tanultakból, hogy megnyithassa saját üzletét, ahol kipróbálhatja, vajon másoknak is „bejön-e” mindaz, amit ő a süteményekről és a profi vendéglátásról gondol?

De Bea „korábbi életével” sem kívánt szakítani, ezért leendő sütizőjét igyekezett úgy kialakítani, hogy ott valami más tevékenységnek is legyen helye. Így született a bringakölcsönző-kávézó koncepció, amely aztán nevet is adott a vállalkozásnak. A Dynamobake tehát afféle bringás-sütis helyként definiálható, amely látvány-cukrászat, kávézó, reggeliző, de egyben kerékpárkölcsönző, találkahely és nyugvópont is.

A Képíró utcai, boltíves kis üzlethelység előterében kerékpárok várják a betérőket, beljebb pedig csupán egy pult választja el a műhelyt a fogyasztóktól. Szinte egész nap friss süteményillat tölti be a teret, a vendégek pedig kis asztalok mellett, kényelmes padokon, vagy az utcai „kiülős” ponton üldögélhetnek.

A választékban vannak állandó elemek, néhány keksz és a forró italok, ám a kínálat gerincét a mindig megújuló sütemények, és esetenként egyéb ételek, szörpök és kompótok alkotják. Egyben közös mindegyik: Hosszas kísérletezgetés, elfelejtettnek hitt receptek, vagy hirtelen ötletek által vezérelve mind helyben készülnek és frissek. Ha valaki követi a Dynamobake életét, a megnyitás óta eltelt csaknem két évben többek között ilyen kompozíciókkal találkozhatott: krofli (croissant-kifli), kézműves kardamonos süti, banánkenyér, sütőtökös-csokis-gyömbéres süti, zsályás-pirított fetás-spenótos-juhtúrós lepény, áfonyás-feketeribizlis-kesudiós-sütőtökös kenyér, gyömbéres almás pite tönkölybúzalisztből, gluténmentes répatorta, cukkinis-tökös lepeny, céklás-narancsos torta, trikolór lepény (cukkini-répa-sajtok), céklás-narancsos-fehér csokis süti, és a céklás-étcsokis süti, levendulás-narancsos-polentás süti, narancsos-céklás-fehércsokis süti, gluténmentes és hagyományos brownie, stb. Van miért követni a weboldalt, ahol rendszeresen beszámolnak az újdonságokról.

A megszokottól eltérő összetevők és az új ízek már sok rajongót hoztak a helynek. A környéken és városszerte hamar híre ment a kiváló süteményeknek, így nem meglepő, hogy néhány üzlet, étterem és szálloda bejelentkezett nagyobb mennyiségű süteményre. A hirtelen siker komoly dilemma elé állította a tulajdonost: A nagyobb mennyiség előállítása a kapacitás növelését, és üzemszerű termelési módszert igényelt volna. Ez azonban már nem illeszkedett az eredeti koncepcióba, ezért inkább hagyta elmenni a jó üzletet – cserébe megtartotta azt a lehetőséget, hogy előbb-utóbb megvalósulhassanak eredeti álmai.

Ez az elhivatottság érezhető nemcsak a termékeken, hanem a hely hangulatán, a kiszolgáláson, a dekoráción, mindenen. A Dynamobake nemcsak süteményműhely és kávézó – ja, el ne felejtsük, hogy biciklikölcsönző is! – hanem a béke szigete is. Itt tényleg nincs rohanás és kapkodás, ide mindenki megnyugodni, és – nomen est omen – feltöltődni érkezik.

Időnként brunchokat is szerveznek, amikor az ételeken és italokon kívül utcai tollasozást ajánlanak, talán azért, hogyha valaki túl sokat evett, akkor helyben lemozoghassa. A Dynamobake-ban tehát nemcsak a termékekre figyelnek, hanem a vendégekre is! Hogy mennyire, arról tanúskodjon az alábbi beszélgetés, amit ugyancsak a weboldalukon találtunk:

- ... és van még a Mindenmentes sütink!
- ?
- Jó a glutén- és laktóz-érzékenyeknek, cukorbetegeknek, vegánoknak. Egyedül a paleósokat buktuk.

- Ha mindenmentes, akkor mi van benne?
- Hát bab, kókuszvirágcukor, kakaó, mandula, lenmag, étcsoki, aszalt fekete ribizli, kis chili.
Így vagyunk a mindenmentessel: minden van benne, ami szinte senkinek sem árt.

Dynamobake – Bringa és süti
Budapest 1053, Képíró u. 6.

Nyitvatartás: H: 8:30 - 19:00 SZ-P: 8:30 - 19:00 SZo-V: 9:30 - 15:00

https://www.facebook.com/Dynamobake

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra