A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. február 16.

Na, ezt nevezem jó szakácskönyvnek. Szabó Péter Halak és halételek című könyve egyszerűen mindent tud és mindent át tud adni, amit egy igényes magyar háziasszonynak a halakról tudni kell. Ez a precizitás, ez a rendszerszerűség, ez az alaposság lenyűgöző.

A gasztroblogok korában, amikor százával kapjuk műkedvelő háziasszonyok receptjeit, és amikor a kulináris irodalomnak is kezd kialakulni egyfajta tolvajnyelve, valósággal üdítő kézbe venni egy ilyen tartalmas, kiterjedt tudáson alapuló kötetet, melynek már letisztult nyelvezete is mérnöki tudást ígér. Nincs gasztroblabla, mellébeszélés: egyszerűen mindent megtudunk a Magyarországon kapható halfajtákról és elkészítési módjukról. Vajon mikor készült utoljára olyan szakácskönyv, amire rá lehetne írni: "a teljesség igényével"? Ez kérem, hallexikon, vagy inkább halbiblia, amely ráadásul olyan gyakorlatias és használható, hogy nem elveszi az ember kedvét a halaktól, hanem meghozza azt. Nem véletlenül, hiszen a szerző maga is halkereskedő és szakács, ráadásul gyerekkora óta imádja a vizet, a vízpartot és minden ételt, amit a víz ad, legyen az hal, rák vagy kagyló.

Azt mondják, hogy amit ma magyar konyhaként ismerünk, azt többnyire a Monarchia korából örököltük, és ha korábbi gasztronómiai gyökereinket kutatjuk, abban bizony sokkal több és sokkal változatosabb halétel kellett legyen, mint most. Ha ezt a könyvet olvasgatjuk, hirtelen egyértelművé válik ez a feltételezés. Kinyílik előttünk a halak világa, természetesnek tűnik, hogy a halrudacskán, hekken, sült keszegen, sőt a bajai meg a szegedi halászlén túl is van élet. Az ember kedvet kap olyan receptek kipróbálásához, amikhez eddig gyáva volt. Külön hálás vagyok a szerzőnek, hogy a kötet elején eligazít a halászati módszerekben, vagy végre egyértelművé teszi ezt az omega-3- történetet, amiről annyi bizonytalan dolgot olvashatunk különféle női magazinok hasábjain. Segít a vásárlásban, szakértővé tesz a friss és a romlott hal közötti különbségek megállapításában, egyszerűen és érthetően összefoglalja a halakkal kapcsolatos főzési eljárásokat, a különféle fűszerekkel és más alapanyagokkal való bánásmódot. Mire a fejezeteket végigolvassuk - este, egy pohár bor mellett -, már alig várjuk, hogy végre főzhessünk, süthessünk is.

Hogy az élvezetes útmutatókhoz és receptekhez a szerző még borokat is ajánl, az már csak azt mutatja, hogy rendes magyar ember ez a Szabó Péter, érti a csíziót, bízhatunk benne.

"Szeretem megérinteni azt, amivel dolgozom, szeretem megfogni a halakat, rákokat, kagylókat, és szeretem, ha segíthetek Neked abban, hogy Te is főzhess. Nagy ajándék nekem, ha legközelebb, amikor belépsz majd halkereskedésem ajtaján, azt mondod: Köszönöm, séf, finom volt" - írja ajánlójában a szerző. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, márpedig tegyük meg, mert megérdemli, közkinccsé tesszük ennek a halkereskedésnek az elérhetőségét: www.voroshomar.hu, ahol nemcsak halakat, de a könyvet is megrendelheti az olvasó.

Szabó Péter-Hoitsy György: Halak és halételek

Corvina kiadó, 2011. Ára: 5990 Ft