A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. január 27.

San Sebastián, a Vizcayai öbölben fekvő csendes baszk város elérte, amit Cannes vagy Velence, fesztiválközpont lett. A gasztronómia fellegvára, az avantgárd konyhai mozgalom Mekkája.

A múlt év végén 13. alkalommal megrendezett Gastronomikát 12.500 szakmabeli kereste fel, a konferenciákon 1300 szakács és gasztronómus vett részt, a piactéren 1200 kiállító kínálta valamilyen portékáját. S bár San Sebastián már önmagában is az a város, ahol egy lakosra számolva a legtöbb Michelin csillag jut a világon, most a részt vevők között feltűnt újabb 58 Michelin csillagos séf. Azaz: a világ szakács elitje.

Mára világossá vált az is, hogy a gasztronómiai kongresszusok fontos szerepet játszanak a konyhaművészet fejlődésében. Amíg alig néhány évtizede még a cukrászok és a szakácsok trezorok mélyére rejtették egy-egy féltve őrzött recept leírását, ma a párbeszéd dívik: a világ legismertebb séfjei büszkén mutatják be a szakmai publikumnak legújabb felfedezéseiket, legyen szó receptekről, technológiai újításokról vagy éppen a kulinária filozófiai megközelítéséről. A fesztivál ezúttal is két részből tevődött össze: az Alta elnevezés a csúcsgasztronómiát, a séfek, konyhák bemutatását jelentette, az Off kongresszuson a vendéglátás világáról, borokról, koktélokról, a grillezés fortélyairól volt szó.

A 2011-es kongresszus fő témája az északi spanyol régió nemzeti konyhájának megújítása volt, világhírű spanyol séfek részvételével, Európa és Amerika legújabb "technoemocionális újdonságai Heston Blumenthal, a new yorki Grant Achatz és más neves séfek főszereplésével és a latin-amerikai boom, Perú, Brazília és Mexikó feltörekvő konyháival. Összesen 45 séf mutatta be újdonságait. Titita Ramirez és Rodrigo Oliveira a mexikói indián konyha tradícióiról és megújításáról beszélt, Gastón Acurio, Peru világhírű szakácsa bebizonyította, hogy a konyhaművészet társadalmi és politikai jelenségként is vizsgálható, Grant Achatz az Egyesült Államok legújabb gasztronómiai tendenciáit elemezte, Magnus Nilsson arról beszélt, hogy egy hófödte kis faluban is lehet jó konyhát vinni, Heston Blumenthal pedig a kreativitás végtelenségéről tartott előadást. Látni lehetett sok fiatal séfet, akik kihasználták az alkalmat, hogy a hírességekkel néhány szót váltsanak, számukra a kistermekben főzőbemutatókat és beszélgetéseket szerveztek.

A San Sebastiáni Gastronomika bizonyította, hogy a konyhaművészet a 2012-es évben sem megy ki a divatból.